Objavljeno u koju je zemlju „pobjegao“ bivši kralj Španije

12
Foto: AP

Bivši kralj Španije Huan Karlos Prvi odlučio je da privremeno boravi u Dominikanskoj Republici, nakon što su se proteklih nedjelja protiv njega pojavile optužbe za korupciju.

Španska Vangvardija piše da će bivši kralj Huan Karlos nekoliko nedjelja boraviti u rezidenciji u Dominikanskoj Republici, i to pošto je svom sinu, aktuelnom kralju Felipeu Šestom, ostavio pismo o namjerama da napusti Španiju.

U tu zemlju on je otišao iz Porta, navode španski mediji.

U saopštenju kraljevske porodice navodi se da je Huan Karlos želeo da kralju Felipeu omogući vladavinu nesputanu posljedicama onoga što su „određene stvari iz njegovog privatnog života ostavile u javnosti“.

Foto: AP

Kralj Felipe Šesti zahvalio je ocu na toj odluci i podvukao istorijski značaj koji vladavina Huana Karlosa predstavlja za demokratiju u Španiji poslije fašističke diktature Fransiska Franka.

Želeći da se distancira od bivšeg kralja Huana Karlosa, koji je pogođen brojnim skandalima zbog raskošnog načina života, španski monarh Felipe Šesti odlučio je da se sredinom marta odrekne nasljedstva svog oca.