Obradović: NBA je mafija, neću tamo da radim

31
Foto: Starsport

Najtrofejniji evropski košarkaški trener Željko Obradović rekao je da nema u planu odlazak u NBA ligu, da ga to ne zanima, jer je tamo „mafija“ koja ne dozvoljava evropskim trenerima da rade.

On je nekoliko puta tokom svoje bogate karijere dovođen u vezu sa NBA klubovima a najrealnija je bila priča sa Detroitom, u kojem je tada radio njegov prijatelj Džo Dumars.

Ipak, godine su prolazile a Željko je ostajao u Evropi, i kako sada stvari stoje, tu će i završiti trenersku karijeru.

– Sada sam zadovoljan životom u Evropi i ne mislim o NBA. Znam da je to najbolja liga na svetu i da je organizacija nevjerovatna, ali Evropa je proces – bolji smo svake svake sljedeće godine… Nemoguće je stići ih zbog novca koji se tamo ulaže, ali je Evroliga na jako visokom nivou. Ova naša košarka je možda zanimljivija od NBA, to zaista misli dosta ljudi – rekao je Obradović za Sportando.

Iako je bilo primjera da su treneri koji imaju veze sa Evropom radili u NBA klubovima, nijedan nije otišao direktno sa Strog kontitneta i preuzeo tim u NBA.

– Nadam se da će jednog dana jedan evropski trener otići u NBA i pokazati im sve naše vještine – već sada je dosta trenera iz Evrope spremno za to. Prisjetite se šta se desilo prije toga: Majk Dantoni je Amerikanac, a rođen je i odrastao u Evropi, Dejvid Blat je Amerikanac, treći Igor Kokoškov koji je tamo radio 20 godina prije nego što je dobio priliku da vodi NBA tim – kaže Obradović i poručuje: Nema evropskih trenera. Znate zašto – zato što je NBA mafija“