Olivija Njuton Džon preminula u 74. godini

49
Foto: Robyn Beck/AFP

Pjevačica i glumica Olivija Njuton Džon, koja je stekla međunarodnu slavu brojnim pop hitovima i ulogom u filmu „Briljantin“, preminula je u 74. godini.

Njen muž Džon Isterling rekao je da je preminula na ranču u južnoj Kaliforniji, okružena porodicom i prijateljima.

Tačan uzrok smrti nije saopšten, ali se umjetnica borila sa rakom dojke punih 30 godina, koji joj je prvi put dijagnostikovan 1992. Bolest se vratila 2013. godine, a 2017. je otkriveno da je karcinom metastazirao na kosti.

Povodom njene smrti oglasio se i Džon Travolta.

„Moja najdraža, Olivija. Učinila si živote svih nas boljim. Vidjećemo se niz put i svi ćemo biti ponovo zajedno. Tvoj od trenutka kad sam te ugledao i zauvijek. Tvoj Deni, tvoj Džon“, napisao je glumac.

Olivija je popularnost stekla 70-godina hitovima If Not for You, Let me Be There i Have You Never Been Mellow.

Na „Pjesmi Evrovizije“ 1974. godine predstavljala je Ujedinjeno Kraljevstvo i plasirala se na četvrto mjesto pesmom Long Live Love.

Međunarodnu slavu stekla je 1978. godine ulogom Sendi u Briljantinu zajedno sa Džonom Travoltom.

Film je stekao kultni status i često se spominje kao jedan od najboljih mjuzikala, najviše zahvaljujući hemiji između Olivije i Travolte i pesmama You’re the One that I Want, Summer Nights i Hopelessly Devoted to You.

Najveći muzički hit uslijedio je 1981. godine – Physical, koji je punih 10 nedjelja vladao top-listama i u trenutku objavljivanja oborio sve rekorde.

Tokom snimanja filma Ksanadu upoznala je Meta Latancija, za kog se udala 1984. godine, a dve godine kasnije rodila je ćerku Klo Rouz. Razveli su se 1995. godine. Za Džona Isterlinga, osnivača kompanije „Amazon herb“, udala se 2008. godine.

Dobitnica je četiri Gremija, tokom karijere je objavila 28 studijskih albuma i prodala više od 100 miliona nosača zvuka.