„Openhajmer“ apsolutni pobjednik Oskara

7
Foto: REUTERS

Na ceremoniji dodjele Oskara u Los Anđelesu za najbolji film proglašen je „Openhajmer“, koji je osvojio sedam zlatnih statua i apsolutni je pobjednik večeri.

Nagradu je filmskoj ekipi dodijelio glumac Al Pačino.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Emi Stoun za ulogu Bele Bater u filmu „Jadna stvorenja“ (Poor Things). Ovo je veliko dostignuće za mladu glumicu koja je do 35. godine osvojila dva Oskara i to oba za glavne uloge. Prvog je osvojila 2017. godine za ulogu u filmu „La La lend“.

Oskara za najbolju režiju osvojio je reditelj Kristofer Nolan za film „Openhajmer“. Nolan je za ovaj film osvojio i Zlatni globus i Bafta. Iako je do sada osam puta bio nominovan, ovo je Nolanov prvi Oskar.

Kilijan Marfi osvojio je Oskara za najboljeg glumca za ulogu Džulijusa Roberta Openhajmera u filmu „Openhajmer“. Ovo je ujedno bila i njegova prva nominacija za prestižnu nagradu.

S njim u kategoriji bili su nominovani Bredli Kuper („Maestro“), Kolman Domingo („Rustin“), Pol Đamati („The Holdovers“) i Džefri Rajt („Amerilja fikcija“).

Foto: Robyn Beck/AFP

Film „Openhajmer“ osvojio je Oskara za najbolju izvornu muziku, a najbolja pjesma je Bili Ajliš „Vot vos aj mejd for“ (What Was I Made For) iz filma „Barbi“. Pjesmu je napisao i producirao njen brat Fines O’Konel, koji je zajedno sa Bili preuzeo Oskara na pozornici.

Oskara za najbolji zvuk osvojio je film „Zona interesovanja“ (The Zone of Interest), koji prati njemačku porodicu koja živi uz logor Aušvic. Iako užasi u logoru nisu prikazani slikom, upravo je zvuk imao taj zadatak da prenese strahote koji su se događali smo nekoliko metara dalje od porodične kuće.

Najbolji kratkometražni film ove godine je „Čudesna priča o Henriju Šugaru“ (The Wonderful Story of Henry Sugar), koji je napisao, koproducirao i režirao Ves Anderson, kojem je ovo prvi Oskar.

Oskara za najbolju filmsku fotografiju osvojio je film „Openhajmer“ i holandsko-švedski snimatelj Hojte van Hojtema.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film je „Posljednja majstorska radionica“ (The Last Repair Shop), dok je najbolji dugometražni dokumentarni film „20 dana u Mariupolju“ i to je prvi Oskar koji je osvojila Ukrajina.

Oskara u kategoriji najbolji vizuelni efekti osvojio je film „Godzila“, a ekipi ovog filma nagradu su uručili Deni de Vito i Arnold Švarceneger.

Ovaj dvojac uručio je nagradu i za najbolji film u kategoriji najbolje montaže koju je osvojio „Openhajmer“.

Robert Dauni Džunior osvojio je Oskara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Luisa Štrausa u filmu „Openhajmer“. Ovo je njegov prvi Oskar, iako je do sada bio nominovan tri puta.

Film „Jadna stvorenja“ dobio je nagradu i za najbolju kostimografiju, a tokom proglašenja pobjednika ove kategorije na sceni se pojavio potpuno go Džon Sina, koji je tokom uručenja nagrade obukao haljinu.

Oskara za najbolji izvorni scenarij osvojila je francuska pravna drama „Anatomija pada“ (Anatomy of a Fall) koju je režirala Džastin Trajt prema scenariju koji je napisala zajedno s Arturom Hararijem.

Najbolji kratkometražni animirani film je „Rat je završen“, a nagradu za najbolji dugometražni animirani film odnio je „Dječak i čaplja“.

Svečanost je počela s malim zakašnjenjem zbog protesta ispred Dolbi teatra gdje su okupljeni pozivali na prekid vatre u Gazi i ometali saobraćaj.