Orban organizovao večeru za učesnike Samita, prisustvovao i Dodik

12
Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je svečanoj večeri koju je u čast šefova delegacija učesnika Demografskog samita organizovao mađarski premijer Viktor Orban.

Večeri su prisustvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Slovenije Janez Janša, te češki premijer Andrej Babiš.

Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

Dodik je prethodno za RTRS izjavio da će Orbana upoznati sa tim da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita za visokog predstavnika.

Dodik se prethodno sastao sa Janšom sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji u BiH i zemljama regiona.

Pred početak Samita, Dodik je sa predsjednikom Srbije posjetio Crkvu Svetog Đorđa u Budimpešti, gdje je razgovarao sa episkopom budimskim Lukijanom.

Srpski član Predsjedništva BiH sutra će se obratiti na Demografskom samitu u Budimpešti, čija je osnovna tema „Porodica – ključ stabilnosti“.

Forum se i održava u nastojanju da se ojača porodica. Kažu da je upravo mađarski model, koji je izgrađen na sinergiji efikasne porodične politike i uspješne ekonomske politike, u stanju dati efikasne odgovore na demografsku krizu, koja pogađa cijeli svijet o čemu će govoriti domaćin Orban.

Na Samitu učestvuju i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Češke Andrej Babiš, premijer Slovenije Janez Janša i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodik će, kako je najavljeno, na marginama samita imati više bilateralnih sastanaka sa evropskim i svjetskim zvaničnicima.