Orban: Politika Zapada prijeti da izazove globalni rat

5
Foto: Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je danas spoljnopolitički kurs koji vode zapadni lideri, rekavši da rizikuje da izazove globalni rat i rasparča države.

Otvarajući međunarodnu konferenciju u Bukureštu, mađarski šef vlade kritikovao je „progresivnu spoljnu politiku“ za koju je rekao da uvijek vodi u rat.

– U ime izvoza demokratije, zemlje se okreću naglavačke i nastaje haos – rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, „obojene revolucije započete u ime slobode nastavile su se pod okriljem progresivnih liberalnih ideja za bolji život, ali su se uvijek završavale haosom, konfuzijom i sramotom“.

Orban vjeruje da bivši američki predsjednik Donald Tramp, da je sada na funkciji, ne bi dozvolio sukob u Ukrajini ili Evropi.

– Molim vas, gospodine predsjedniče, vratite se da ponovo učinite Ameriku velikom i ponovo nam donesete mir – zamolio je Orban.

Mađarski premijer je, takođe, opisao današnju liberalnu ideologiju kao imperijalistički prizvuk za koji je rekao da ima mnogo zajedničkog sa komunizmom.

On je predložio zaštitu „konzervativnih vrijednosti, uključujući tradicionalne porodične vrijednosti“, kao protivotrov za ono što je nazvao „virusom“ koji prijeti i Evropi i cijelom svijetu.

On je potvrdio da je njegova vlada posvećena tome da ide ovim putem u nastojanju da od Mađarske napravi „inkubator za buduću konzervativnu politiku“.

– Moći ćemo da zaštitimo našu zemlju samo ako pobijedimo u ideologijskim i bitkama kulture – obećao je Orban, rekavši da vidi manifestacije liberalizma u ilegalnim migracijama, LGBT propagandi i takozvanoj kulturi buđenja.

Međutim, Mađarska ostaje privržena principima demokratije, naglasio je on, prenio je TASS.