Osmanović: Počele konsultacije o prijedlogu da Božović bude ministar

24
Foto: Patria

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović izjavio je da se unutar ove stranke vode konsultacije u vezi sa prijedlogom kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađena Božovića.

– S obzirom na to da je riječ o jako osvjetljivom ministarstvu, napravićemo sve analize vodeći računa da cjelukupni proces izbora Savjeta ministara ne dovedemo u pitanje. Dok govorim vrše se određene konsultacije za novog ministra u Savjetu ministara za resor ljudska prava i izbjeglice – rekao je Osmanović novinarima.

Kad je riječ o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH, Osmanović je podsjetio da je nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, SDA pozvala HDZ BiH da predloži kandidata za predsjednika FBiH.

– Očekujemo da naprave taj korak jer nije dobro praviti veliku vremensku razliku između formiranja Savjeta ministara, a da Vlada FBiH ostane na čekanju – rekao je Osmanović i dodao da će SDA i DF predložiti kandidate za potpredsjednike FBiH iz bošnjačkog i srpskog naroda.

Kada je riječ o Vladi FBiH, potpredsjednik SDA je naveo da je ova stranka predložila da se Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za obrazovanje spoje u jedno ministarstvo, te da se formira novo ministarstvo za porodicu i mlade.

– Što se tiče Izbornog zakona BiH, mislim da treba biti realan. Ono što je predložio HDZ BiH, još smo daleko u pogledu postizanja konačnog rješenja – rekao je Osmanović, napominjući da se SDA zalaže za sprovođenje presuda, kako Evropskog suda za ljudska prava, tako i domaćih sudova.

Odgovarajući na pitanje u vezi s rješenjem za grad Mostar, on je odgovorio da ekspertske grupe, pravnici u SDA, rade na tome da se ponudi kvalitetno rješenje za Mostar.

– Sjedili su sa ekspertima iz HDZ BiH. Mi smatramo da to treba razdvojiti, kada je riječ o Izbornom zakonu i pitanju grada Mostara. Očigledno je da HDZ za sada želi da to zajedno razmatra, za šta je jako teško očekivati da će se naći rješenje, kad znamo koje prevelike zahtjeve HDZ postavlja u vezi sa Izbornim zakonom – naveo je Osmanović.

On je dodao da će SDA nastojati da se odvoji pitanje grada Mostara od Izbornog zakona.