Ostavke na Bi-Bi-Siju: Čuveni intervju princeze Dajane dobijen na osnovu laži

27
Foto: REUTERS/Ian Waldie

Integritet i budućnost najuticajnijeg javnog servisa, britanskog Bi-Bi-Sija, dovedeni su u pitanje otkako je istraga potvrdila da je čuveni intervju sa princezom Dajanom dobijen na osnovu laži i falsifikovanih dokumenata, koji su je ubijedili da je izolovana i praćena.

Novinar Martin Bašir podnio je ostavku. Pljušte ostavke i izvinjenja, a britanska vlada najavljuje preispitivanje nadzora nad Bi-Bi-Sijem.

– Novinar, koji se oteo kontroli, obezbijedio je intervju obmanom, što je neprihvatljivo i skandalozno. Bi-Bi-Si nije ništa podrobno istražio i, što je najgore, zataškao je sve što je mogao – kaže lord Grejd, predsjednik Upravnog odbora Bi-Bi-Sija od 2004-2006 godine.

Žrtve prikrivanja obmane bili su otpušteni uzbunjivači u samom Bi-Bi-Siju. Zaposleni, kome je Bašir naredio da falsifikuje dokumente date na uvid princezi, najavljuje tužbu za izgubljene prihode.

– Ja sam bio taj koji je ukazao na grešku u nečemu što su svi smatrali prelijepim i svi su se okrenuli protiv mene – navodi grafički dizajner Mat Vajsler.

Istraga lorda Dajsona potvrdila je višedecenijske tvrdnje brata princeze Dajane, erla Spensera, da ju je Martin Bašir obmanuo lažima o njenoj porodici, prijateljima i okruženju.

– Propusti Bi-Bi-Sija značajno su doprinijeli njenim strahovima, paranoji i izolaciji, kojih se sjećam tokom posljednjih godina sa njom – ističe sin princeze Dajane, princ Vilijam.

Princ Vilijam zahtijeva da se sporni intervju više ne emituje, a slučaj je sada u rukama policije.

– Moje kolege, a posebno ministar kulture, će sa Bi-Bi-Sijem sljedeće godine preispitati strukture uprave i odgovornosti. To je šansa, ponavljam, šansa za Bi-Bi-Si – poručila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Budućnost britanskog javnog servisa biće rješavana u trouglu između vlade, Kensingtonske i Bakingemske palate i samog Bi-Bi-Sija. Nastaje vrijeme preispitivanja, a epilog tek slijedi.