Otvoren drugi samit energetike „SET – Trebinje 2021“

45
Foto: SRNA

Samit energetike „SET – Trebinje 2021“, na kome će ministri iz regiona, direktori energetskih preduzeća i istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci za energetiku razmotriti energetsku budućnost Balkana, otvoren je danas u Trebinju.

Učesnici samita, koji se drugi put održava u Trebinju, imaće priliku danas i sutra da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti od oko 50 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regiona.

Na otvaranju samita uvodno obraćanje će imati ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u savjetu ministara Staša Košarac, generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Tokom dvodnevnog skupa biće održano sedam različitih panela na kojima bi trebali da govore ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić, ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić, kao i direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač.

Teme o kojima će se govoriti na panelima su „Energetske strategije i energetski klimatski planovi u regionu“, „Klub 1.000 megavata – investicioni ciklusi i gradnja novih energetskih kapaciteta“, „Nastavak liberalizacije tržišta električne energije u regionu Jugoistočne Evrope“, „Reforma sektora daljinskog grejanja u regiji“, „Hibridna energetska budućnost“, „Razvoj potencijala obnovljivih izvora energije regiona“ i „Modeli, uslovi i prepreke za investiranje u sektor energetike“.

„SET – Trebinje 2021“ će zbog epidemiološke situacije moći da se prati i onlajn.

Učesnici samita, pod sloganom „Hibridna energetska budućnost“, imaće priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti.

U rad samita, naveli su organizatori, uključeni su svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Prema najavljenom programu, učestvovaće i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera, savjetnik za energetiku premijera u Vladi Sjeverne Makedonije Viktor Andonov, generalni direktor „Elektroprivrede BiH“ Admir Andelija, izvršni direktor za razvoj „Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne“ Drago Bago.

Na samitu je najavljeno učešće i direktora sektora za strategiju „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandra Jakovljevića, člana uprave „Hrvatske elektroprivrede“ Marka Ćosića, izvršnog rukovodioca Direkcije za razvoj i inžinjering „Elektroprivrede Crne Gore“ Ivana Mrvaljevića, člana Uprave za tehničke poslove „Elnos grupe“ Banjaluka Marka Mijića, te tehničkog direktora srpske berze struje SEEPEX Dejana Stojčevskog i mnogih drugih.

Misija samita je da se postigne bolja povezanost privrede, politike i nauke, a fokus je na energetskoj budućnosti Balkana, procesima tranzicije, odnosno odmicanje od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Na kraju samita trebalo bi da budu doneseni i zajednički zaključci koji će biti obavezujući za one koji se bave energetikom.

Samit, čiji je drugi put domaćin grad Trebinje, organizuju „Elektroprivreda Republike Srpske“, grad Trebinje i firma „Sajam energetike Trebinje“ (SET), a biće održan u Kulturnom centru Trebinje.

Skup se organizuje pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Miistarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanije „Končar“, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice EU i brojnih sponzora.