Otvorena kovid bolnica u Bijeljini

155
Foto: SNSD/Facebook

U Bijeljini je danas ozvaničen početak rada nove kovid bolnice sa dodatnih 40 do 50 mjesta i poliklinike u adaptiranim starim bolničkim objektima, što su sa 800.000 KM zajednički finansirali grad Bijeljina i Vlada Srpske.

Ovom događaju prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Dodik je poslije obilaska novih objekata zahvalio direktoru bijeljinske bolnice Zlatku Maksimoviću i njegovom timu, navodeći da su brzo, kvalitetno i uspješno implementirali ideju da se otvori kovid bolnica u ovom epicentru krize.

– Ovo je prva kovid bolnica ovog obima i ovako opremljena u Republici Srpskoj. U narednim sedmicama to će biti urađeno i u Banjaluci, gdje će stara poliklinika biti uređena da može da primi kovid bolesnike na kvalitetan način – najavio je Dodik.

Foto: SNSD/Facebook

Dodik je zahvalio i gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću što je na vrijeme, još prije dva mjeseca, prihvatio ideju o otvaranju kovid bolnice i podržao njenu realizaciju.

On je najavio da će u narednim sedmicama biti obezbijeđeno još 300.000 KM da se sve u kovid bolnici završi i funkcioniše na najbolji način i na dobrobit stanovništva.

Foto: SRNA

Šeranić je rekao novinarima da je u Bijeljini podignut i kapacitet laboratorije koja radi do 200 uzoraka na utvrđivanju lica koja su zaražena virusom korona.

– Dodatni kapaciteti uklapaju se u plan koji sprovodimo u djelo, popunjavamo trenutne kapacitete, razvijamo dodatne, a onda imamo konačan plan koji podrazumijev ili dijeljenje bonica na kovid i nekovid ili pretvaranje cijele bolnice u kovid bolnicu – naveo je Šeranić.

Šeranić se nada da do toga neće doći, iako su epidemiološki podaci veoma zabrinjavajući, te apelovao da se građani, kao i svi politički subjekti, ne okupljaju u ovom turbilentnom vremenu.

– Sada je trenutak da se solidarišemo i kolektivno prihvatimo i sprovodimo sve one mjere koje se preporučuju – poručio je Šeranić.

Foto: SRNA

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić upozorio je da se epidemiološko stanje u gradu usložnjava i da je veliki broj zaraženih virusom korona posljednjih dana, te pozvao sugrađane da zajedničkim snagama učestvuju u naporima da se smanji broj zaraženih, uz poštovanje mjera.

On je zahvalio medicinskim radnicima na predanom radu.

Foto: SRNA

Vršilac dužnosti direktora Bolnice „Sveti vračevi“ u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je novinarima da novi objekti, čija je adaptacija trajala dva mjeseca, imaju površinu 2.600 metara kvadratnih.

– U uslovima kada pandemija napreduje bijeljinska bolnica pokušava da je dočeka što spremnije i zdravstveni radnici daće sve od sebe da prođemo sa što manje posljedica – poručio je Maksimović.

Nova kovid bolnica u Bijeljini ima dodatnih 40 do 50 kreveta.