Istraživanje rejtinga partija: Pandemija podigla SNSD, podrška opoziciji opada

637
Foto: AP

Prema rezultatima istraživanja po modelu telefonske ankete, koje je provela renomirana marketinška agencija iz Beograda, najveća politička partija u Srpskoj SNSD ima podršku 35,8 odsto birača, što je za četiri odsto više u odnosu na septembar prošle godine. U maju prošle godine SNSD je imao 33,2 odsto.

Ispitivanje na uzorku od 1.812 anketiranih građana, u koje je „Faktor“ imao uvid, obavljeno je u svim izbornim jedinicama na teritoriji Republike Srpske od 3. do 14. maja.

Najveća opoziciona stranka u Republici Srpskoj i dalje je SDS sa 17,8 odsto podrške, što je za oko dva odsto manje u odnosu na septembar prošle godine, dok je njihov rejting prije godinu dana bio 16,8 odsto.

Blagi pad PDP traje od maja prošle godine kada je ta partija imala 11,7 odsto, u septembru je imala 9,4, a prema posljednjim istraživanjima ima podršku 9,1 odsto građana.

Foto: Srpskainfo.com

I rejting DEMOS-a je u blagom padu u period od septembra prošle do maja ove godine i ta stranka je trenutno na 7,4 odsto podrške, dok je u septembru prošle godine bila na 7,9 odsto, a u maju 7,3 odsto.

Socijalistička partija je u odnosu na istraživanja iz septembra prošle godine zabilježila pad od oko dva odsto i trenutno je na 6,1 odsto podrške birača u Republici Srpskoj.

Ujedinjena Srpska je nastavila trend rasta i prema posljednjim istraživanjima stigla je do 5,9 odsto podrške, što je za skoro dva odsto više u odnosu na septembar prošle godine. U maju prošle godine Ujedinjena Srpska je imala podršku 3,9 odsto ispitanika.

Trend pada rejtinga DNS-a od maja prošle do maja ove godine je nastavljen, pa je ta stranka, prema posljednjim istraživanjima, stigla na 3,9 odsto podrške. Rejting DNS-a u maju prošle godine bio je 5,3 odsto, a u septembru 4,1 odsto.

Foto: Srpskainfo.com

NDP, stranka koja je u septembru prošle godine imala rejting od dva odsto sada je na 2,1 odsto. NDP je u maju prošle godine bio na 2,4 odsto podrške.

Prema rezultatima posljednjih istraživanja, novoformirane Socijalistička partija Srpske i Stranka demokratske Srpske – Semberija – Mićo Mićić imaju ispod dva posto podrške.

Samo 43 odsto građana sigurno izlazi na izbore

Na pitanje „da li biste glasali ako bi ove sedmice bili održani izbori“ sedam odsto ispitanika odgovorilo je da „sigurno ne bi“, a 14 odsto da „vjerovatno ne bi glasali“, dok je 36 odsto njih navelo da bi „vjerovatno glasali“, i 43 odsto da bi „definitivno glasali“.