Vladika Dimitrije služio parastos žrtvama „Oluje“: Da iz naše rane nikad ne istače mržnja

42
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju večeras je neposredno prije večernje službe služen parastos nevino postradalima žrtvama u egzodusu srpskog naroda iz nekadašnje Republike Srpske Krajine i Republike Srpske.

Parastos je služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom hrama.

Vladika je istakao da se crkva „uvijek sjeća svojih žrtava i svojih rana“.

– Sve ono što se desilo i što je počelo da se dešava na današnji dan, velika je rana na srcu svih nas. Neka bi dao Bog da iz te rane poteče utjeha svima nama i blagodat Božija, da tu ranu pretvorimo u izvor vjere, u izvor povjerenja i obraćanja Bogu. Da ta rana nikad ne istače mržnju, zato što je mržnja uvijek pogubna i za onoga koga mrzimo ali i za nas same. Mržnja nas razgrađuje – poručio je Vladika Dimitrije istakavši da se mržnja nikada ne smije ugnjijezditi u naša srca.

Vladika je poručio da se moli Gospodu da savjest svim ljudima koji donose odluke u državama na prostoru bivše Jugoslavije, da shvate to i da omoguće dijalog, razgovor i sve što će doprinijeti da se ta mržnja iskorijeni, da se istina projavi i da se zluradost odagna.

– Svjedoci smo egzodusa koji se desio na današnji dan pod ratnim dejstvima ali svedoci smo da se svakodnevno sa ovih naših prostora dešava jedan novi egzodus. Da mladi ljudi koji odlaze od nas u inostranstvo za novim životom pre svega žele prostor u kom mogu slobodno, normalno bez straha od novog rata i nove mržnje da žive – istakao je Vladika Dimitrije uputivši molitve Gospodu da se ovi prostori konačno smire, da u našem bolu ne ostanemo slijepi ni za bol i ranu drugoga, moleći se za sve stradale, za čitav svijet, čak i za naše zločince.