Parlament zvanično izabrao Kišidu za premijera Japana

32
Foto: Du Xiaoyi/Pool via REUTERS

Japanski političar Fumio Kišida zvanično je izabran za novog premijera Japana u japanskom Parlamentu, čime je naslijedio Jošihidea Sugu, koji je proveo samo jednu godinu na toj funkciji.

Kišida (64) je pobijedio u izboru novog lidera vladajuće Liberalne demokratske partije (LDP) prošle sedmice.

On će voditi LDP u opšte izbore koji se moraju održati do novembra. Lokalni mediji navode da se očekuje da će Kišida raspisati izbore 31. oktobra.

Sastav novog kabineta Vlade Japada biće predstavljen kasnije danas.

– Mislim da će ovo biti novi početak u pravom smislu. Želim da se suočim sa izozovima snažnom voljom i čvrstom odlučnošću da se suočim sa budućnošću – izjavio je ranije Kišida.

Kišida odavno želi funkciju premijera, a prošle godine je izgubio izbore od protivkandidata Jošihidea Suge, koji je podnio ostavku nakon godinu dana mandata zbog sve manje podrške javnosti usljed neuspjelog upravljanja epidemijom kovid 19, piše Bi-Bi-Si.

Novi premijer biće suočen sa teškim pitanjima, uključujući prijetnje iz Sjeverne Koreje i ekonomski oporavak nakon globalne pandemije kovid 19.

On se nada da će LDP vratiti popularnost, koja je opala nakon odluke da se organizuju Ljetne olimpijske igre u Tokiju ranije ove godine, uprkos ubrzanom širenju zaraze virusom korona u Japanu.