Pašalić: Sa 30 odsto sredstava sufinansiramo izgradnju sistema za navodnjavanje

8
Foto: SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da resorno ministarstvo ne može da refundira troškove nastale zbog ovogodišnje suše, ali može da pomogne da se suša preduprijedi izgradnjom sistema za navodnjavanje.

– Resorno ministarstvo sufinansira svakog poljoprivrednog proizvođača sa 30 odsto sredstava koji se odluči da investira u sistem za navodnjavanje – rekao je Pašalić danas novinarima u Banjaluci.

On je dodao da postoje globalne procjene da će suša u budućnosti biti sve veći problem, zbog čega je potrebno da poljoprivredni proizvođači razumiju da neće biti moguće proizvoditi čak ni ratarske kulture bez navodnjavanja.

– Potrebno je da poljoprivredni proizvođači investiraju u sistem za navodnjavanje, a resorno ministarstvo će im pomoći kroz podršku koju imamo u agrarnom budžetu – istakao je Pašalić.

On je rekao da je još rano govoriti o procjeni štete od suše i iznosu u smislu vrijednosti proizvodnje.

– Zbog suše očekujemo probleme prije svega sa proizvodnjom kukuruza, jer u nekim područjima gdje postoje pjeskovita zemljišta ova biljka nije u onoj kondiciji u kojoj bi trebala da bude – pojasnio je Pašalić.

Pašalić je rekao da je u Republici Srpskoj završena žetva pšenice i da su dobri prinosi, a prosječni veći od šest tona po hektaru.

– Kvalitet zrna je dobar, a cijena pšenice je 36 feninga po kilogramu i više. Poljoprivredni proizvođači su zadovoljni, a Vlada Republike Srpske je isplatila 300 KM po hektaru prije 10 dana – zaključio je Pašalić.