Pastor: Decenija uspješne institucionalne saradnje

9
Foto: SRNA

Predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine Ištvan Pastor ukazao je na današnjoj tematskoj sjednici na značaj desetogodišnje istitucionalne saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srpske i najavio produbljivanje onoga što je do sada zajednički uspješno urađeno.

– Ovdje nije riječ o uobičajenoj parlamentarnoj, institucionalnoj saradnji, nego o nečemu što je mnogo više od toga, jer je ova saradnja natopljena međusobnim poštovanjem i pripadnosti istom narodu, što je poseban kvalitet – rekao je Pastor.

On je naveo da je dvodnevi susret sa parlamentarnom delegacijom Narodne skupštine, koju predvodi predsjednik parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, organizovan povodom jubilarnih 10 godina institucionalne saradnje Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske i 30 godina postojanja Narodne skupštine.

Institucionalni okvir te saradnje je, prema riječima Pastora, definisan kroz redovne susrete predsjednika parlamenata, intenziviranje saradnje između skupštinskih odbora i rad poslaničke grupe prijateljstva.

Pastor je zahvalio i generalnim sekretarima dvije skupštine, ocjenjujući da su na stručnom, administrativnom nivou uspostavili plodonosnu saradnju koja je usmjerena na prenos iskustava, znanja i umješnosti.

– Živimo u vremenu kada je politika u nizu oblasti drugačija nego u prethodnim decenijama, danas je nacionalna politika drugačija i u tim novim okolnostima jeste izuzetno značajno da matična država ima poseban odnos i sistem veza sa svojom dijasporom – ocijenio je Pastor.

Prema njegovim riječima, to mora da bude institucionalni okvir i zadatak ne samo na državnom, nego i regionalnom i lokalnom nivou.

Odnos matične države i dijaspore veoma značajan

Pastor je poručio da je u današnjim vremenima odnos matične države i njene dijaspore veoma značajan, a kao posebno značajan istakao je odnos koji ovaj parlament gradi prema Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Živimo u vremenima kada nacionalnu politiku u značajnoj mjeri opredeljuje razgranatost i dubina izgrađenih odnosa između matične države i dijaspore – istakao je Pastor na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Nakon sastanka delegacije Narodne skupštine Republike Srpske sa predstavnicima poslaničke grupe prijateljstva i saradnje Skupštine AP Vojvodine sa parlamentom Srpske, Pastor je rekao da je povod za posjetu delegacije iz Srpske dvojak.

– Prvi razlog je decenija međuparlamentarnih odnosa Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske, a drugi razlog je 30 godina od konstituisanja Narodne skupštine Republike Srpske – istakao je Pastor.

Pastor je rekao da je prilikom jučerašnje posjete delegacije Narodne skupštine Republike Srpske Subotici dočaran bar dio bogatstva koji karakteriše Vojvodinu, da se pokaže istorijsko nasljeđe sa kojim se ponose, te politički ambijent koji vlada Suboticom.

– Politički ambijent koji vlada Suboticom vrlo je značajan za pokazivanje i isticanje, jer je dobar primjer skladnog zajedničkog života velikog broja nacija na bazi međusobnog poštovanja – zaključio je Pastor.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju predvodi predsjednik Nedeljko Čubrilović, boravi u dvodnevnoj posjeti Skupštini AP Vojvodina, koja se završava danas.