Patrijah Kiril poručio crnogorskim vlastima da prekinu progon SPC

15

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril pozvao je vlasti Crne Gore da zaustave progon Srpske pravoslavne crkve (SPC) i ukinu diskriminatorski zakon koji predviđa oduzimanje crkvene imovine, objavljeno je na sajtu Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

– Prije pola godine usvojen je diskriminatorski zakon koji je usmjeren na nacionalizaciju crkvene imovine, prije svega crkava i manastira. Obećavaju da će formirati ‘autokefalnu crkvu’ uz učešće lokalnih raskolnika. Pozivam civilne vlasti Crne Gore da ukinu diskriminatorski zakon koji je unio podjele i raskol u crnogorsko društvo, da zaustave progon SPC, prekinu sa pokušajima da umesto nje formiraju neku drugu crkvenu strukturu – navodi se u saopštenju.

Patrijarh je uporedio situaciju u Crnoj Gori sa stanjem u Ukrajini.

– Lider sekularne države ne može da stvori crkvu. Gorki plodovi takve politike mogu se vidjeti u Ukrajini, gdje je propao pokušaj ‘ujedinjenja naroda’ uspostavljanjem nove ‘lokalne crkve’. Ta avantura je samo produbila raskol i donijela muku milionima pravoslavnih Ukrajinaca – konstatovao je ruski patrijarh.

U saopštenju se dodaje da pritisak na vjernike u Crnoj Gori neprestano raste, te da njihova mnogobrojna okupljanja pokazuju da oni više ne mogu i ne žele to da trpe.

– Javno ponižavanje sveštenstva od predstavnika vlasti postalo je norma. I to u državi koja svoj nastanak duguje Crkvi, u čijoj je istoriji postojao mnogovjekovni period kada je mitropolit bio nosilac ne samo crkvene, nego i sekularne vlasti – naglašava se u saopštenju.