Patrijarh Irinej pozvao Vučića da zaštiti SPC u Crnoj Gori

10
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ocijenio je da je stanje u Crnoj Gori teže nego ikada u istoriji i pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da zaštiti srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Crnoj Gori.

– Ono što se danas dešava nije bilo ni u vreme otomanske imperije čak ni za vreme komunizma, koji su imali mnogo više respekta prema srpskoj crkvi i narodu. Cilj je po svoj prilici da se primeni metod koji su nekada ustaše primenjivale u Hrvatskoj, da se protera srpski narod, a znamo na koji i kakav način i da se uništi i onemogući SPC – rekao je patrijarh Irinej nakon sastanka sa Vučićem u Beogradu.

Patrijarh je ocijenio da se stvara jedno novo mišljenje, nova nacija crnogorska, koja treba da istisne sve što se zove i imenuje srpsko, te da u ovoj politici “ima dosta ljudi iz crkve koju kumuju ovom svemu”.

On je istakao da SPC poštuje Crnu Goru kao državu, ali da na žalost nije prihvaćeno i postojanje i srpskog naroda u Crnoj Gori.

– Prije svega apelujem i sa bolom u duši pozivam (predsjednika Crne Gore Mila) Đukanovića da razmisli o tome što čini. Ne čini dobor ni svojoj porodici, ni svom narodu, niti crkvi svojoj. Ono što je čudno je to da što čovek koji nije kršten, koji je ateista, sigurno pripada bivšem ideološkom režimu, hoće da stvori svoju crkvu – poručio je patriajrh Irinej.

On je istakao da se u istoriji hrišćanstva nije desilo, da oni koji nisu hrišćani i ne podnose ih stvaraju neku crkvu pravoslavnu i poručio da je to događaj koji niko neće moći da razumije.

Patrijarh Irinej pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da zaštiti srpski narod u Crnoj Gori, koji, kako je istakao, živi ne samo od kada živi i Crna Gora, nego i kao Zeta, i SPC u Crnoj Gori i svetinje njene.

– Sve svetinje su srpske. Podizali su iz sveti Nemanjići i oni koji su sledili rod i kulturu Nemanjića. Ne znam da je podignuta ijedna crkva od kada postoji nova Crna Gora i jedan lažni mitropolit. Sve što postoji pripada SPC – rekao je patrijarh Irinej.

On je istakao da je to što zastupa SPC jeste stav svih pravoslavnih hrišćanskih crkava – katoličke, protestantske, te nekih muslimanskih zajednica.

– To svi vide sem predsjednika Crne Gore. To je tragedija što ne vidi, a trebalo bi da vidi i učini dobro svom narodu, a ne da stvara probleme, deobe i svađe – rekao je patrijarh Irinej.

– Prije svega, molitva Bogu da tamo zavlada mir i sloga među ljudima – rekao je patrijarh Irinej.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić