Patrijarh Porfirije stigao u Crnu Goru, dočekali ga mitropolit Joanikije i episkop Metodije

20
Foto: mitropolija.com

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u 13.30 časova u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Iz MCP su kazali da je to njegov prvi dolazak otkako je izabran za predstojatelja Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Navodi se da su na podgoričkom aerodromu Porfirija dočekali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

– Patrijarha Porfirija na podgoričkom aerodromu dočekali su Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije i Njegovo preosveštenstvo izabrani episkop budimljansko-nikšićki gospodin Metodije sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke – navodi se u saopštenju MCP.

U saopštenju se dodaje da će svečani doček Porfirija biti upriličen večeras u 18 časova u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde će biti služena svečana doksologija i večernja služba, prenose Vijesti.me.

– Nakon toga slovo dobrodošlice će proiznijeti Visokopreosvećeni novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije, a nakon njega sabranje će blagosloviti i besjedom se obratiti Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije. Poslije njihovog obraćanja na bini ispred hrama uslijediće bogat kulturno-umjetnički program koji će početi projekcijom dokumentarnih filomova: „Litije“ i „Mitropolit Joanikije“. U programu će učestvovati: guslar Đoko Koprivica, foklorni ansambl narodnih igara i pjesama „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice, Danica Crnogorčević, Branka Zečević, Fenečki biseri, frulaš Radovan Suknović, Beogradski sindikat i Neverne bebe – poručili su iz MCP.

Navode i da će zbog epidemioloških mjera, koje propisuje Ministarstvo zdravlja, večernja služba i kompletna svečanost biti napolju na velikoj bini ispred Sabornog hrama.

– Predstojatelj Srpske pravoslavne crkve doputovao je u Crnu Goru povodom ustoličenja izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija, koje će se obaviti sjutra u Cetinjskom manastiru nakon Sveta arhijerejske liturgije koju će služiti patrijarh srpski gospodin Porfirije sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih crkava – zaključuje se u saopštenju MCP.