Patrijarh Porfirije: Njegovati molitvenu uspomenu na stradale u Jasenovcu

2
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ukazao je na značaj da se moliteno njeguje uspomena na ubijene u Jasenovcu i da kolektivno sjećanje Srba treba da se rukovodi mišlju blaženopočivšeg patrijarha Germana da će oprostiti, ali ne i zaboraviti.

Patrijarh Porfirije je naglasio da to što se u Jasenovcu nalazi pravoslavni hram Božiji i to što je vladika Jovan osnovao manastir na tom mjestu pravi i jedini način na koji Crkva njeguje uspomenu na stradanje.

– Sabiranjem u Jasenovcu i na drugim mjestima, molitvom, služenjem liturgije, sticanjem blagodeti Duha Svetoga mi preobražavamo sebe, a preobraženi i oblagodaćeni čovjek nikada neće ničije potomstvo, ničiju dejcu kriviti za ono što su učinili roditelji – rekao je patrijarh Porfirije za “Večernje novosti”.

Njegova svetost je istakao da će pravoslavni hrišćanin graditi mir, a ne zlopamćenje i ne daj Bože osvetu.

– Nećemo zaboraviti, ne da bi se nekome svetili, nametali krivicu pokoljenju koje krivice za to nema, nego zato što su pobijeni naši najbliži rođaci i susjedi, a mi vjerujemo u vaskrsenje mrtvih i ono što je Njegoš rekao: “Duša ljudska jeste besmrtna” – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

U zloglasnom logoru Jasenovac je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.