Patrijarh Porfirije: Prije ili kasnije otvoriće se vrata Pećke patrijaršije za sve

5
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na otvaranju Sabora SPC, u Hramu Svetog Save na Vračaru, da prištinske vlasti nisu dozvolile njemu i arhijerejijma da se okupe u Pećkoj patrijaršiji i poručio da će prije ili kasnije vrata tog manastira biti otvorena za sve.

– Svetom liturgijom smo započeli sveti Arhijerejski Aabor, trebalo je da to bude danas Pećkoj patrijaršiji, ali vlasti u Prištini nisu dozvolile da uđemo u Pećku patrijaršiju – rekao je patrijarh Porfirije na kraju liturgije.

Istakao je da su prištinske vlasti zatvorile administrativni prelaz Merdare za njega i arhijereje SPC.

– Zatvorili su vrata, ali mi znamo da kao što sve biva po promislu i volji Božijoj i to nije bez nekogh smisla i zato smo sigurni da će se vrata Pećke patrijaršije prije ili kasnije po promislu Božijem otvoriti ne samo za nas već i za sve ljude – istakao je patrijarh.

On je naglasio da sve što radi jedan tiče se i drugoga i da su se arhijereji SPC sabrali danas u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumijevanju, kako bi činili ono što je najbolje za narod.

– Zato su vaše molitve dobrodošle i neophodne i da se molite da i ovaj Sabor prođe u miru i ljubavi – poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Prisustvuje oko 50 episkopa, a na Saboru je i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Na kraju liturgije arhijereji su, kao i uvijek na početku Sabora, prizvali Sveti duh i održali svečanu sjednicu u kripti Hrama Svetog Save.

Liturgijom i svečanim zasjedanjem vladika danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor, ali su u ponedjeljak prištinske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali svečanom početku rada Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

Radni radni doo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija počeće sutra u Hrama Svetog Save.

Vladike će se, kako se očekuje, baviti stanjem u eparhijama, crkveno-prosvetnom djelatnošću i stanjem u bogoslovijama, situacijom na KiM i drugim aktuelnim pitanjima u Crkvi. Sve eparhijski arhijereji će podnijeti svoj izvještaj o radu.

Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od Svetog arhijerejskog Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tijela, organa i zavoda.

Na kraju zajsedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost, najavila je SPC.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedjelju dana.

Takođe, u Hramu Svetog Save na Vračaru tokom Sabora biće služena i arhijerejska liturgija uz učešće svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve povodom obilježavanja trostrukog jubileja posvećenog prepodobnom ocu Justinu Ćelijskom, a to su 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od kanonizacije odnosno upisa u diptihe svetih Pravoslavne crkve.