Kovačević: Od ponašanja pojedinca zavisi epidemiološka situacija

9
Foto: Vlada Republike Srpske

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Peđa Kovačević upozorio je da za virus korona ne postoji lijek, te da bolest diktira pojedinac, od čijeg ponašanja najviše zavisi kakva će biti epidemiološka situacija.

Kovačević je napomenuo da je virus korona još neizlječiv i da je potrebno da prođe mnogo vremena da bi se određeni lijek proglasio da je lijek.

– Istina je da smo napravili smjernice, odnosno protokol za liječenje, a to podrazumijeva skup eksperimentalnih lijekova koji do sada postoje i koriste se za liječenje drugih bolesti, ali je pretpostavka da mogu imati pozitivne efekte u ovom slučaju – rekao je Kovačević.

On je napomenuo da virus korona još nije adekvatno istražen, ali da je ustanovljeno da se javljaju četiri stadijuma bolesti.

– Ima asimptomatskih bolesnika, odnosno onih koji nemaju nikakve simptome, zatim bolesnika sa blagom kliničkom slikom, te onih koji dobiju zapaljenje pluća, dok je četvrti stadijum komplikacija zapaljenja pluća – pojasnio je Kovačević.

On je napomenuo da kod pacijenata sa teškim oblikom zapaljenja, pluća više ne mogu obavljati funkciju, te da je te bolesnike neophodno staviti na aparat za vještačko disanje.

– Problem je što, kada se razvije takva forma zapaljenja pluća, smrtnost kod tih slučajeva je izuzetno velika i u mnogo razvijenijim zemljama i zdravstvenim sistemima – rekao je Kovačević za ATV.

On smatra da je kompaktnost zdravstvenog sistema, njegov značajan razvoj u prethodnom periodu, te skladno funkcionisanje svih njegovih karika, glavni razlog što je Republika Srpska dala dobar odgovor na epidemiju virusa korona.

– Ne smijemo sada da dozvolimo da veliki broj zaraženih i kritično oboljelih iscrpi rezerve i kapacitet koje imamo – upozorio je Kovačević.

Govoreći o pacijentima koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja, Kovačević je naveo da je najveći broj njih starije životne dobi, da je najmlađi pacijent imao oko 46 godina, te da je većina imala pridružene bolesti.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da se ova zdravstvena ustanova na vrijeme pripremila i da je da spremno dočekala epidemiju virusa korona, te da ima dovoljno neophodne opreme za borbu protiv ove bolesti.

– Imamo edukovane medicinske radnike, dovoljno respiratora, infuzija i lijekova, te svi naši zdravstveni radnici prate svjetske smjernice i upoznati su kako se ovaj virus širi – naveo je Đajić.

On je izrazio žaljenje što je u posljednjih par dana zabilježen najveći broj zaraženih pacijenata od početka epidemije, te upozorio da je vrijeme da se uključi alarm.

– Rukovodstvo Republike Srpske je učinilo sve da preventivnim i restriktivnim mjerama zaštiti zdravlje građana, a i zdravstveni radnici daju sve od sebe da doprinesu borbi protiv virusa korona – rekao je Đajić.

On je u ime zdravstvenih radnika zamolio građane da se okrenu prevenciji širenja virusa korona i pomognu im u borbi protiv njega.

Đajić je poručio da se sljedećih mjesec dana neće obraćati građanima, nego će se isključivo baviti liječenjem pacijenata.

On je napomenuo da građani treba da slušaju ono što govore zdravstveni radnici, te da zanemare informacije koje se objavljuju na društvenim mrežama u vezi sa virusom korona i opasnosti koje on predstavlja.

Načelnik Klinike UKC-a za infektivne bolesti Antonija Verhaz navela je da je od 5. marta, kada je evidentiran prvi slučaj virusa korona, ova zdravstvena ustanova zbrinula oko 400 pacijenata.

– Otpušteno je oko 280 pacijenata, a desetine je umrlih. Zabrinjava nas da se u posljednje dvije sedmice javljaju izuzetno teški slučajevi. Trenutno se 55 pacijenata bori za život. Većina ih ima komorbiditetna stanja, a ishod liječenja je veoma neizvjestan zato što nemamo specifičnog lijeka, odnosno liječimo simptomatskom terapijom, a antivirusni lijekovi su u domenu eksperimentalne terapije – rekla je Verhazova i ukazala da je najvažnija mjera smanjen socijalni kontakt.

Upitana da prokomentariše spekulacije kada je riječ o smrtnim ishodima, ona je objasnila da će neki pacijenti da umru od infekcije virusom korona tako što će obostrana bronhopneumonija da dovede do zatajivanja respiratorne funkcije.

– Oni će završiti na respiratorima, a tada je ishod neizvjestan. Kod drugih pacijenata koji imaju pridodata udruženja oboljenja, oni će umrijeti od pogoršanja osnovne bolesti, i za njih će se reći da su umrli sa virusom korona – objasnila je Verhazova.