Perović: Crkva je pred svakim sudom „čista“

12
Foto: Vijesti.me

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović poručio je crnogorskim vlastima da podižu optužnice, ali da nemaju osnova za pravnu osudu, jer je Crkva pred svakim sudom “čista”.

– Mi vjerujemo da smo pred svakim sudom čisti i bez grijeha. Što se tiče pozitivnih propisa, mi smo potpuno mirni. Pravna opasnost u tom smislu je ništavna, nema osnova za pravnu osudu – rekao je Perović za Radio Beograd.

On je poručio da će se nastaviti litije sa prvom mogućnošću javnog okupljanja u Crnoj Gori, što bi trebalo da bude uskoro, ako “opet neko ne nađe za shodno da tu temu zloupotrijebi”.

– Naš problem nije korona nego nepravda. Kruna te nepravde je antiustavni pokušaj da se stvori državna crkva, a to je namjera ovog zakona o slobodi vjeroispovijesti. I to više ne treba uvijati u oblande – naglasio je Perović.

Perović je ukazao da to više nije pitanje samo imovine ili položaja sveštenika, već pitanje “novog duha koji hoće nasilno da ubaci državu u crkvu”.

– Dok se ne steknu uslovi za litije, organizovaćemo saborne molitve – rekao je otac Gojko, koji ne očekuje dalje zaoštravanje.