Pešić: Loši minuti protiv Italije ne brišu sve dobro

12
Foto: FIBA

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić oglasio se prvi put nakon eliminacije od Italije (94:86) u osmini finala Evrobasketa i poručio da ne odstupa sa funkcije, kao i da 10 loših minuta protiv Azura ne mogu da obrišu sve dobro što je uradio u minulom periodu i karijeri.

– Nisam prvi put kritikovan i vrijeđan. Toga je bilo i ranije, za vrijeme EP 2001. u Istanbulu, pa potom i u Indijanapolisu 2002. Evo i sada se nije desilo ništa novo, za vrijeme dok pobjeđujemo u Pragu, a nakon toga i u Berlinu. Te kritike, omalovažavanja, vrijeđanja više govore o njima. A kao trener, uvijek sam stajao ispred svojih igrača i ekipe. Zajedno sa svojim saradnicima vrlo čvrsto stojim iza svojih odluka, uloženog rada, posvećenosti, skromnosti i entuzijazma koji su istovremeno moji saradnici zajedno sa igračima i pokazali. Da se izbriše sve što je urađeno i postignuto, i to zbog posljednjih 10 minuta na utakmici protiv Italije – ja to neću dozvoliti! – izjavio je Pešić za zvanični sajt KSS.

Selektor je istakao da će nastaviti sa radom i dotakao se narednih utakmica u novembru u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

– Nikada neću odustati od svojih principa, načina selektiranja, izbora igrača i svojih saradnika. Analiziraću i biću uvijek spreman da prihvatim i različita mišljenja i prijedloge, ali ću ostati vjeran ljudima čiji je cilj isključivo košarka -rekao je Pešić.

Pešić je istakao da je svjestan da je ekipa razočarala navijače, koji su očekivali više poslije pet pobjeda u grupnoj fazi u Pragu.

– Svjedoci smo da se izjednačuje kvalitet, da “male košarkaške zemlje napreduju, favoritima je sve teže da pobjeđuju, a nisu izostala ni iznenađenja. Turnirski sistem takmičenja je surov i dovoljno je bilo da mi imamo nešto više od 10 „loših“ minuta, pa da sav uložen trud ostane bez nagrade u vidu plasmana koji smo svi mi, igrači, članovi stručnog štaba i ljudi iz Saveza očekivali. Ogromno je razočaranje naše i svi smo i dalje veoma tužni. Apsolutno sam svjestan odgovornosti i razočaranja koje smo priredili našim navijačima – istakao je selektor košarkaša Srbije.

Iskusni stručnjak poručio je da reprezentaciji ne treba pritisak da moraju da se osvajaju zlatne medalje.

– Ono što moraju svi da shvate, jeste da uvijek moramo raditi bez pritiska i euforije da se, po svaku cijenu, moraju osvajati samo zlatne medalje – rekao je Pešić.