Peskov: Iza napada na Kremlj stoji Amerika

9
Foto: Valery Sharifulin/TASS

Iza napada na Kremlj stoje SAD, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Vašington je birao ciljeve za Kijev.

– Pokušaji da se ograde od toga u Kijevu i Vašingtonu su, naravno, apsolutno smiješni. Znamo dobro da se odluke o takvim akcijama i takvim terorističkim napadima ne donose u Kijevu, već u Vašingtonu. A Kijev radi šta mu se kaže – rekao je Peskov novinarima.

On je dodao da Moskva zna da često ni same ciljeve ne određuje Kijev, već se oni određuju u Vašingtonu i onda se ti ciljevi saopštavaju Kijevu da ih realizuju.

– Kijevu se ne dozvoljava svaki put ni da bira sredstva. To se takođe često diktira sa druge strane okeana. Mi to dobro znamo i svjesni smo toga – naglasio je on.

Na pitanje novinara, na osnovu čega Kremlj optužuje Ukrajinu za napad, Peskov je odgovorio: „To su podaci kojima raspolažemo, podaci koje dobijaju naše specijalne službe“.

On je objasnio da su ruske vlasti objavile samo mali dio podataka koje imaju o ovom napadu.

– Ovdje je veoma važno da Vašington shvati da mi to znamo i da razumije koliko je opasno takvo direktno učešće u sukobu – dodao je on.

Podsjećamo, Kijev je pokušao da izvede napad dronovima na rezidenciju predsjednika Rusije Vladimira Putina u Kremlju, saopštila je juče administracija ruskog predsjednika.