Petković: Ustav BiH ne reguliše pitanje državne imovine

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas da Ustav BiH jezički, logički, sistematski, pa ni ciljano, niti implicitno, ne reguliše pitanje državne imovine ni nadležnost BiH u tom smislu.

– Narodna skupština je u odgovoru Ustavnom sudu BiH na apelaciju sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Srpske, kojom se osporava ustavnost Zakona o stvarnim pravima Republike Srpske, odnosno pretvaranje državnog/društvenog zemljišta u svojinu Srpske, decidirano rekla da BiH i Ustavni sud BiH ne mogu nikako osporavati Republici Srpskoj prava da društvenu, odnosno državnu imovinu, knjiži kao imovinu Srpske ili građana – rekao je Petković.

Smatra da bi, ukoliko bi se usvojila sporna apelacija, Srpska i njeni građani mogli da ostanu bez zemljišta na kojima imaju prava i koja su do tada u vezi sa tim uživali.

– Oni ovim žele da se državna ili društvena svojina, ne knjiži na Srpsku i njene građane već na BiH – smatra Petković.

Naglasio je da ukoliko ova apelacija bude prihvaćena to bi proizvelo nesagledive posljedice po Srpsku i građane.

On je rekao da je u ranijem postupku privatizacije imovina državnih preduzeća knjižena na Srpsku ili kupce te imovine, te da bi ovo u vezi sa apelacijom bio pravni nonsens i stvaranje novog pravnog pravila da se imovina, poput gradskog građevinskog zemljišta, ne može više knjižiti na Srpsku ili građane.

– Ovo pitanje je bitno za Srpsku i sve građane Republike, jer su svi vlasnici određenih nekretnina – naglasio je Patković.

Ustavni sud BiH je u februaru, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, donio odluku kojom je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

Petković je naglasio i da postoje svi potrebni uslovi da sutra bude održana redovna skupštinska sjednica.