Petrović: „Elektroprivreda Srpske“ ima sigurnu budućnost

38
Foto: SRNA

Generalni direktor Mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“ (EPS) Luka Petrović izjavio je da je pred ovom kompanijom sigurna i svijetla budućnost i istakao da ova kompanija jedina u Evropi može ponuditi i višegodišnje ugovore za potpuno snabdijevanje električnom enerijom sa fiksnim cijenama, i to tri puta jeftinijim.

Petrović je naveo da EPS planira porketanje novih proizvodnih pogona koji treba da otvore i nova radna mjesta, ali i povećaju BDP Republike Srpske.

Generalni direktor EPS-a je na svečanoj akademiji u Trebinju, povodom 30 godina postojanja ove kompanije, naglasio da sve prethodne generacije, koje su prolazile kroz teške izazove i uslove poslovanja, sada osjećaju da su zajedno ispunili ovu misiju.

On je naveo da energergetski sistem ne bi mogao da bude sačuvan bez podrške i razumijevanja svih dosadaših Vlada Republike Srpske, a posebno srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srpske Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića, koji dali nesebičan i nemjerljiv doprinos razvoju EPS-a.

Petrović je posebno naglasio dobru saradnju sa Ministarstvom energetike i rudarstva Republike Srpske sa ministrom Petrom Đokićem na čelu, gdje, kako naglašava, nijedan dokument, inicijativa i prijedlog EPS-a ne čeka duže od 48 časova.

On je podsjetio i na vremena kada su Srbija i Crna Gora značajno pomogle EPS.

– Danas naša kompanija ima 8.700 radnika, ostvaruje godišnji prihod veći od 1,1 milijardu KM i ima u potpunosti razdvojene djelatnosti distribucije i snabdijevanja. Jedini smo izvoznik električne energije u regionu, najpovoljniji snabdijevač za domaćinstvo od 22,5 evra po megavat času, a za privredu 53 evra – istakao je Petrović.

Petrović kaže da je kreirano niz programa kojima EPS žele da postigne višedecenijsku energetsku nezavisnost, a to su novi megavatčasovi električne energije.

– U toku je program energetske održivosti domaćinstava i privrede Republike Srpske, program podrške istalacija fotonaponskih elektrana za bolnice, domove zdravlja, vodovode i vjerske objekte, a uskoro će biti objavljen i program energetske održivosti lokalnih zajednica – naveo je on.