Petrović: Elektroprivreda Srpske najpovoljniji snabdjevač u Evropi

30
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Elektroprivreda Republike Srpske ostaće najpovoljniji snabdjevač električnom energijom u Evropi zato što posjeduje izvozni potencijal sa kojim će moći da nadomjesti prodaju struje na domaćem tržištu za domaćinstva i privredu po mnogo nižim cijenama od okruženja, izjavio je generalni direktor ERS-a Luka Petrović.

Petrović je za Srnu rekao da Elektroprivreda Republike Srpske pravi različite programe energetske stabilnosti kroz program ušteda, ali i potrošnje električne energije.

On je naglasio da treba zaštititi onoga koji štedi, ali i naplatiti onome koji troši više i istakao da to nije sistem poskupljenja, već sistem energetske stabilnosti.

– Nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srpske će analizirati prijedloge koje je dostavila Elektroprivreda Republike Srpske s ciljem da građani koji štede mogu imati popuste, a za one koji troše više nego u prethodnim godinama će to morati da bude fakturisano na drugi način – naveo je Petrović.

On je napomenuo da nije riječ o klasičnim poskupljenjima, već da je to samo domaćinski odnos ERS-a prema domaćinstvima i privrednicima.

– Moramo da zaštitimo onoga koji štedi, ali i da naplatimo onome koji troši više. Nije ovo sistem poskupljenja, već sistem energetske stabilnosti – rekao je Petrović.

Napomenuo je da su mnoge države u okruženju povećale cijene električne energije koje su veće od cijene električne energije u Srpskoj tri ili četiri puta.

– U sistemu kada je potrebno kupiti nedostajuću energiju kao što to Elektroprivreda radi kroz septembar i dio oktobra, morali smo kupiti 40 miliona KM električne energije zato što nam je Termoelektrana Ugljevik u remontu, van pogona, i zato što je hidrologija tako loša da smo došli na minimalnu kotu akumulacije Bileća i maltene nemamo toka rijeke Drine i Vrbasa – rekao je Petrović.

On je ponovio da nedostaje električne energije u ERS-u, te da se u posljednjih mjesec i po dana stabilizuje sistem kupujući električnu energiju po znatno višim cijenama od onih koje postoje u domaćem sistemu.

– Minimalno su od 10 do 15 puta skuplje cijene električne energije koje sada kupujemo i prodajemo našim građanima. Kupimo električnu energiju u iznosu od milion KM, da bi održali stabilnost privrede i domaćinstava, a to isto fakturišemo privredi i domaćinstvima u Srpskoj i naplatimo 200.000 KM, dakle ostvaren je gubitak na dnevnim nivoima po 800.000 KM – rekao je Petrović.

Petrović je naglasio da Elektroprivreda Republike Srpske može to da iznese, jer su u prethodnom periodu imali viškove prihoda i usmjeravali ih u investicije i stabilnost rada proizvodnih preduzeća.