Plavšić: Mladić nema veze sa zločinom u Srebrenici

128
Foto: Oksana Skendzic/ekspres.net

Nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je da general Ratko Mladić koji je u Hagu osuđen na doživotnu robiju nema veze sa zločinom u Srebrenici, te poručila da ga poštuje kao izuzetnog vojnika i profesionalca, ali i čovjeka jer je štitio civile bez obzira na njihovu vjeru i naciju.

– Ratko Mladić nema veze sa onim što se desilo u Srebrenici. Nema veze sa genocidom. Genocid je ono što se desilo Srbima 1941. godine – rekla je Plavšićeva.

Ona je dodala da ne poriče da se u Srebrenici desio zločin, ali da to nije bio genocid.

– Bio je rat u BiH. I zato, kada bi se sve vojskovođe svijeta okupile i tražile istinu u njegovom slučaju, oni bi profesionalno morali da ga zaštite. Osuđen je zato što je branio narod. Bio je vojnik, profesionalac. Bila sam na frontu, obilazila vojnike povrijeđene, osakaćene… Takvog borca nisam upoznala – rekla je Plavšićeva za „Srpski telegraf“.

Prema njenim riječima, general Mladić nije dijelio ljude na Hrvate, muslimane, Srbe, već su za njega ljudi bili ljudi.

Ona je posebno istakla da je Mladić izuzetno poštovao žene. „To je moje iskustvo. Cijenim ga između ostalog i zato kao čovjeka“, rekla je Plavšićeva.

Kao svjedok ratnih godina i sa jedanaestogodišnjim iskustvom u Haškom tribunalu, Plavšićeva ističe da ova presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove nije po pravu i pravdi.

Ona kaže da, uprkos istini, nije očekivala drugačiju presudu, jer je Haški tribunal politikantska institucija.

Plavšićeva smatra da je sudija iz Zambije, predsjedavajuća Apelacionom vijeću Priska Matimba Nijambe heroj, jer se usprotivila osuđujućoj pravosnažnoj presudi, uz stav da bi suđenje trebalo ponoviti.

– Pravnici iz cijelog svijeta trebalo bi da slijede njen primjer, ali i da podignu glas i odbrane struku, jer haški sud je bruka za međunarodno pravo – zaključila je Plavšićeva.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 8. juna doživotnu kaznu za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Odluke su donesene uz izuzete stavove sudije Priske Matimbe Nijambe, koja je po svakoj tački imala pozitivna mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog vijeća.