Plenković: Idem u Varivode, dobro je da Pupovac ode u Škabrnju

14
Foto: tvmost.info

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je da je “dobro i normalno” što je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević prisustvovao obilježavanju policijsko-vojne akcije “Oluja” i najavio da bi on sam u septembru išao u Varivode gdje je poslije “Oluje” ubijeno 16 srpskih civila.

– Rekao sam da ću obaviti određene gestove, iskazati poštovanje prema žrtvama u Domovinskom ratu. To je već puno puta napravio Tomo Medved u brojnim mjestima gdje su stradali Hrvati. Ove godine on će biti u Gruborima, a izgledno je da bih ja krajem septembra otišao u Varivode – najavio je Plenković.

Ocijenio je da su poslate poruke primjerene početku nove faze, prije svega odnosa hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj.

– Šaljemo signal o uključivom društvu koje zna što je to pomirenje. Na tom tragu dobro je da Pupovac kao čelnik SDSS-a ode u Škabrnju. Sve su to gestovi i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje to nedvosmisleno zaslužuju – istakao je Plenković.

Dodao je da sve što rade, rade radi hrvatskog društva i da će insistirati na dijalogu sa Srbijom, prvenstveno što se tiče zaštite prava Hrvata kao manjine u Srbiji i da budu adekvatno zastupljeni na nivoima izvršne vlasti, u skladu sa bilateralnim sporazumom.

– Odabrali smo parlamentarnu većinu s ljudima s kojima smo već sarađivali, koja će biti homogena, podržavati Vladu, a to podrazumijeva i nakon 25 godina od kraja rata nove korake i gestove koje pokazuju Hrvatsku kao samosvjesnu državu koja je riješila sve strateške ciljeve i svojim političkim potezima može biti primjer ostalima – rekao je on u Sinju.

Plenković je još jednom ponovio da je ovo novi korak.