Počinje snimanje filma o Tomi Zdravkoviću, glavna uloga Milanu Mariću

57
Foto: Marko Todorović

Poslije više od godinu dana priprema na scenariju i velike pažnje koja je posvećena prilikom izbora glumaca, nastupajućeg vikenda počinje snimanje filma o pjevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću.

Producenti Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić odlučili su da glavnu ulogu povjere glumcu Milanu Mariću, dok će se u ulozi Silvane Armenulić naći Tamara Dragičević.

Scenario za ovaj romantični biografski film potpisuju Nikola Pejaković i Dragan Bjelogrlić, a režija je povjerena Zoranu Lisincu koji je posljednjih desetak godina proveo radeći u SAD.

U ostalim rolama su Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Marko Janketić, Ivan Zekić, i mnogi drugi.

– Tomu Zdravkovića su zvali ‘pjesnik tuge’. Pjevao je iz duše, i za dušu. Voljeli su ga svi. I oni koji ne slušaju narodnu muziku, voljeli su i slušali Tomu. I danas, 30 godina poslje njegove smrti, njegove pjesme se slušaju i poručuju po kafanama. Pevaju ih i poručuju i oni koji ne znaju ko je bio Toma – kaže Bjelogrlić.

Podsjeća da je o Zdravkoviću i njegovom životu napisano nekoliko knjiga, podignuta su mu dva spomenika, a sada se sprema i film.

– Na pitanje: ‘Zašto?’, pokušaćemo da damo odgovor ovim projektom – izjavio je Bjelogrić uoči početka snimanja.

Posebna pažnja biće posvećena upravo muzici za koju je Zdravković živio.

– Biće ovo veliko podsjećanje sa obavezom na muziku i žanr koji su mnogi odavno zaboravili. Iako se mnogima čini da je muzika tog vremena konstantno oko nas, stvari baš nisu takve. Najezda novih trendova, brzina života, prečesta otuđenja ljudi proizvode svakodnevicu koje se niko kroz koju godinu neće ni sjećati – smatra Željko Joksimović.

Dodaje da je sam muzičar govorio da je vrijeme provedeno u kafani i novac potrošen u istoj ništa drugo do ulaganja u sjećanje.

– Treba da razmislimo čega ćemo se sjećati u životu. Ovaj film govori o tome – istakao je Joksimović.

Autori objašnjavaju da film Toma predstavlja biografsku sagu, ne samo o životu ovog nesvakidašnjeg umjetnika, već i o ljudima koji su činili njegov život i inspirisali ga u stvaranju nekih od najpoznatijih ljubavnih pjesama koje i danas žive.

Ovo će biti priča o jednom vremenu, koje su obilježili umetnici i velikani poput Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Zorana Radmilovića, čuvenog Tozovca i Cuneta, Lepe Lukić i Kemala Montena.

Projekat Toma, realizuje se u saradnju sa Telekomom Srbija i Filmskim centrom Srbije, a premijera je planirana za početak naredne godine.