Podignuta optužnica protiv episkopa Joanikija i osam sveštenika

33
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Osnovno tužilaštvo u Nikšiću podiglo je optužnicu protiv devet sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog krivičnog djela “nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“ za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilštva (ODT) u Nikšiću, Stevo Šekarić, kazao je danas novinarima da je tužilaštvo “podnijelo i predalo Osnovnom sudu u Nikšiću optužni prijedlog protiv devet sveštenika Eparhije budimljansko nikšićke“.

Naveo je da su oni 12. maja u Nikšiću “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litiju ulicama grada“.

Episkop Joanikije i drugi sveštenici su prošle noći pušteni iz pritvora gdje su bili 72 sata zbog organizovanja litije, uprkos zabrani javnih skupova.

Prema riječima tužioca, odluka o zadržavanju sveštenika je bila donesena zbog osnovane sumnje da bi mogli ponoviti krivično djelo koje im se stavlja na teret, jer su i ranije organizovali litije.

Šekarić je dodao da je prema sveštenicima primjenjivan zakon kao prema svim ostalim građanima.

U Nikšiću se 20 godina održavaju molitvene šetnje povodom slave Svetog Vasilija Ostroškog, ali Eparhija budimljansko-nikšićka 12. maja ove godine nije policiji najavila taj skup. Tada su se ispred crkve okupile hiljade ljudi, a sveštenici su predvodili litiju.

Objašnjavajući to, Joanikije je kazao da “sveštenstvo nije smjelo da povredi narod i njegova osjećanja kada su vidjeli koliko ih se skupilo“ i ocijenio da su “nastali probemi kada se vlast umiješala“.

Privođenje sveštenika izazvalo je proteste širom Crne Gore i sukobe s policijom u srijedu uveče u Nikšiću i Pljevljima, gdje je povrijeđeno 26 policajaca i privedeno više od 50 građana.