Polarni medvjedi će nestati do 2100. godine

48
Foto: Alamy

Polarni medvjedi će biti istrebljeni do kraja vijeka ukoliko se ne učini više za borbu protiv klimatskih promjena, predviđa studija.

Naučnici tvrde da su neke populacije već dostigle granice preživljavanja jer se arktički morski led smanjuje, penosi Bi-Bi-Si.

Studije pokazuju da će pad morskog leda vjerovatno smanjiti broj polarnih medvjeda, ali nova studija objavljena u časopisu „Nature Climate Change“ otkriva i kada bi se to moglo dogoditi.

Modeliranjem upotrebe energije polarnih medvjeda, naučnici su mogli da izračunaju granice izdržljivosti životinja. Prema scenariju visokih emisija gasova sa efektom staklene bašte, verovatno će sve populacije polarnih medvjeda, osim nekoliko najsjevernijih, nestati do 2100. godine, pokazalo je istraživanje. Čak i ako se postignu umjereni ciljevi za smanjenje emisije, nekoliko populacija će nestati.

Nalazi se podudaraju sa prethodnim projekcijama da će polarni medvjedi vjerovatno postojati do 2100. godine samo u nekoliko populacija veoma daleko na sjeveru ako se klimatske promjene nastave istim tempom.

– Polarni medvjedi već sede na vrhu svijeta, ako led ode, oni nemaju gdje da idu – rekao je doktor Stiven Amstrup, glavni naučnik kompanije Polar Bers Internešonal, koji je takođe bio uključen u studiju.

On je objasnio da ćemo prvo ostati bez mladunaca, koji će se rađati, ali ženke neće imati dovoljno tjelesne masti da bi proizvele mlijeko. Mesojedi se oslanjaju na morski led Arktičkog okeana kako bi lovili foke. Kako se led topi, životinje su primorane da prelaze velike razdaljine pokušavajući da pronađu hranu i prehrane svoje mladunce.

Polarni medvjedi su uvršteni u ugrožene vrste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), a klimatske promjene su ključni faktor njihovog nestajanja.