Na ulicama Dervente nije bilo ratnih obilježja, niti je odobreno obilježavanje 31 godine od osnivanja HVO-a

54
Foto: MUP Srpske

Policijska uprava Doboj demantovala je navode pojediniih medija da je u Derventi odobrila obilježavanje 31 godine od osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

U saopštenju se navodi da je Policijskoj upravi Doboj prijavljeno da će danas u Derventi predstavnici hrvatskog naroda i udruženja položiti vijence na spomen-obilježju Rabić i na mezarju u Derventi, te da će biti održana molitva i prijem visokih zvaničnika u prostorijama katoličke crkve.

– U skladu sa tim, pripadnici Policijske uprave Doboj obezbjedili su današnji skup, kako bi protekao mirno, bez incidenata, kao i obezbjeđenje predsjednika Hrvatske, koji je boravio u zvaničnoj posjeti gradu Derventi i opštini Brod – dodaje se u saopštenju.

Iz Policijske uprave Doboj napominju da su policijski službenici ranije upozorili organizatore ovog javnog okupljanja da na ovom skupu, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nije dozvoljeno isticanje bilo kakvih zastava, osim zastave BiH, te da će svi eventualni prekršioci biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

– Na ulicama Dervente, odnosno na javnom prostoru nije bilo isticanja bilo kakvih zastava, niti ratnih obilježja, kako to pojedini mediji tvrde, niti je Policijska uprava Doboj „odobrila“ obilježavanje 31 godine od osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane – ističe se u saopštenju.

Iz dobojske Policijske uprave napominju da su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i ove uprave dužni da omoguće pripadnicima svih vjerskih zajednica da na miran i dostojastven način vrše vjerske obrede u svojim vjerskim objektima.