Položeni vijenci i cvijeće u Spomen-sobi Vojske Republike Srpske u Kasarni „Kozara“

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

U Spomen-sobi Vojske Republike Srpske (VRS) u Kasarni „Kozara“ u Banjaluci danas su položeni vijenci i cvijeće povodom obilježavanja 12. maja – Dana VRS i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

U ime institucija Republike Srpske vijenac je položio predsjednik Srpske Milorad Dodik, u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Srpske Radovana Viškovića i izaslanika srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Vijenac je položila i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Cvijeće su položile delegacije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, predstavnika u institucijama Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama na nivou BiH, organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i penzionisani oficiri i generali Vojske Republike Srpske.

U kasarni „Kozara“ u Banjaluci danas se obilježava 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske i 31 godina od njenog formiranja, te 18 godina Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Obilježavanje je počelo parastosom poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Organizator obilježavanja ovog istorijskog događaja od republičkog značaja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.