Položeni vijenci na Spomen-kosturnici i na grobnici 12 banjalučkih beba

11
Foto: SRNA

Povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske položeni su vijenci na Spomen-kosturnici i na grobnici 12 banjalučkih beba na Gradskom groblju u Banjaluci.

U ime institucija Republike Srpske vijence na Spomen-kosturnici i na grobnici 12 banjalučkih beba položili su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Foto: SRNA

Po ružu na Spomen-kosturnicu položili su ministri u Vladi Srpske, te predstavnici zajedničkih institucija i organizacija proisteklih odbrambeno-otadžbinskog rata.

Foto: SRNA

Republika Srpska sutra slavi 28. rođendan. Osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.