Položeni vijenci na Trgu palih boraca Narodnooslobodilačkog rata

10
Foto: SRNA

Povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike danas su položeni vijenci na Trgu palih boraca Narodnooslobodilačkog rata u Banjaluci.

U ime institucija Republike Srpske vijenac je položila delegacija na čelu sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Delegaciju su činili predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Viškovć, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Vijence su položili i ministri u Vladi Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, te predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata.

Foto: SRNA

Republika Srpska, koja je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH, sutra slavi 28. rođendan.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.