Popović: Auto-put od Vukosavlja do Rače mogao bi biti završen do 2025. godine

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović izjavio je da bi, ukoliko ove godine bude definisan način i izvor finansiranja izgradnje dionica auto-puta od Vukosavlja do Rače, taj projekat mogao biti završen do 2025. godine.

Popović je ponovio da realizacija projekta izgradnje auto-puta od Banjaluke do Beograda napreduje po planu, te da je Javno preduzeće „Autoputevi“ prošle sedmice raspisalo javni poziv za finansiranje, projektovanje i izgradnju dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko, Brčko-Bijeljina i Bijeljina-Rača.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost ulaganja u mrežu auto-puteva u Srpskoj preći će dvije milijarde KM.

Kada je riječ o Koridoru 5C Popović je podsjetio da je sredinom prošle godine počela realizacija prve faze izgradnje kroz Republiku Srpsku – dionica od Johovca do Rudanke, u dužini šest kilometara.

– Izgradnja ove dionice teče planiranom dinamikom, u toku su radovi na glavnoj trasi i petljama Johovac i Rudanka. U toku su radovi na mostu preko rijeke Bosne, na šest podvožnjaka, kao i na vijaduktima i rampama petlji, te na više betonskih propusta – rekao je Popović za Večernje novosti.

On je istakao da je u toku izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju druge faze ovog koridora od Rudanke do granice entiteta, do Putnikovog brda, dužine šest kilometara.

– Za izgradnju ove dionice obazbijeđena su finansijska sredstva iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 150 miliona evra i grant preko Investicionog fonda za zapadni Balkan od 38,7 miliona evra – naveo je Popović.

On je dodao da bi, prema procjenama Autoputeva Republike Srpske za tri godine trebalo da budu završene obje faze, a da od dinamike Federacije BiH zavisi kada će izgraditi svoj dio iz pravca Zenice do Putnikovog brda.

Govoreći o kapitalim projektima u oblasti putne infrastrukture, Popović je naveo da je u toku rehabilitacija magistralnog puta Ljubinje-Trebinje, na dionici dugoj 59 kilometara.

– Vrijednost ove investicije je 12,3 miliona KM i planirano je da radovi budu završeni do početka zimskog održavanja putne mreže. Javno preduzeće Putevi trenuto rehabilituje i magistrali put Drinjača-Milići-Vlasenica, dionicu Doboj-Šešlije-Modriča, te dionicu regionalnog puta Bijelace – Crna Rijeka – rekao je Popović.