Poraz Srbije u prvom meču na Evropskom prvenstvu, Engleska bolja za gol

11
Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Fudbaleri Engleske su savladali Srbiju 1:0 u prvom kolu grupe C na Evropskom prvenstvu. Strijelac gola bio je Džud Belingem.

Srbija je porazom započela takmičenje na Evropskom prvenstvu. Engleska je pod Gaterom Sautgejtom četvrti put trijumfalno započela velike turnire.

Dobra igra na obje strane, a samo jedan gol bio je presudan da Englezi osvoje tri boda. Džud Belingem, mladi fudbaler uspio je da riješi duel u 13. minutu igre. Akciju su Englezima omogućili Filip Kostić i Strahinja Pavlović, lošom postavkom na desnoj strani terena. Bukajo Saka je odličnim prodorom uspio da nadmuri čuvare i potom je dodao loptu do Belingema koji nije bio valjano markiran od defanzivaca Srbije.

Utisak je da se od Engleza više očekivalo u ovoj utakmici, međutim, Srbija nije uspjela čak ni na momente nezainteresovane protivnike da pritisne u šesnaesterac i da kasnije dođe do gol-prilike. Ipak, na kraju je najbitnija pobjeda i ona se jedino računa. Sve ostalo ostaje u domenu kalkulacija.

Vjerovatno su ljubitelji fudbala očekivali veliki broj golova, prije svega zbog odličnih napadača na obje strane. Srbija je poklekla pred pritiskom i nije uspjela da uzvrati u istoj mjeri do kraja meča.

Prvo poluvreme iz ugla Srbije bilo je pomalo konfuzno, prije svega u vezi između odbrane i veznog reda, a posljedično i napada. Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović nisu uspjeli da se oslobađaju lopte i kasnije protivrčavanjima da usmjeravaju kretnju protivnicima.

Vezni fudbaleri Engleske bili su nepremostiva prepreka, u prvom redu Deklan Rajs i Belingem. Rajs je zatvarao prostor između zadnje linije i veznog reda, a Belingem je bio nešto ofanzivniji.

Srbija je prikazala dva lica, rezervisana u prvom poluvremenu, razigrana i kreativaa u drugom poluvremenu. Disciplina je bila na visini zadatka u oba pravca, ali je nedostajao potez, trenutak ili dodavanje koje bi pretvorilo šansu u pogodak. Uprkos rezultatu, „orlovi“ bi trebalo da budu zadovoljni onim što su pokazali u prvoj utakmici na turniru.

Džud Belingem je izabran za igrača utakmice.

Danska i Slovenija su odigrale neriješeno.

Srbija će naredni duel igrati protiv Slovenije, 20. juna u Minhenu od 15.00, a Danska i Engleska će igrati istog dana u 18.00 u Frankfurtu.

Prvo kolo:

16. jun: Slovenija – Danska 1:1 (Štutgart)
16. jun: Srbija – Engleska 0:1 (Gelzenkirhen)

Tabela:

  1. Engleska 3 1:0 0
  2. Danska 1 1:1 0
  3. Slovenija 1 1:1 0
  4. Srbija 0 0:1 -1