Narodna skupština proglasila vanredno stanje u Republici Srpskoj

29
Foto: SRNA

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas na posebnoj sjednici Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Srpskoj usljed virusa korona.

Odluka je donesena na osnovu Amandmana 107 na član 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom,p roglašava vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda /poplava, zemljotresa i požara/, prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike.

Iz Narodne skupštine je navedeno da je u članu 38. Zakona o Vladi Republike Srpske propisano da Narodna skupština na prijedlog Vlade proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena bezbjednost usljed elementarnih nepogoda /poplava, zemljotres, požar i drugog/, prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Sjednici su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministri u Vladi Republike Srpske.

Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika odlučila da sjednica bude zatvorena za javnost.

Ovo zasjedanje održano je u banjalučkom Banskom dvoru zbog posebnih uslova koji su morali da budu ispoštovani, a sjednica je bila zatvorena za javnost kako bi bilo što manje lica na jednom mjestu.