Potpisan ugovor za izgradnju novog mosta u Docu

22
Foto: Igor Radojičić/Facebook

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će u nedjelju, 8. novembra, početi prva faza izgradnje novog mosta u naselju Dolac, vrijednog 7,5 miliona KM, koji će povezati centar grada i naselja Obilićevo i Starčevica.

Radojičić je u Banjaluci sa predstavnicima kompanije „Integral inženjering“ danas potpisao ugovor o izgradnji ovog mosta.

On je rekao da ovaj projekat ne uključuje samo izgradnju najvećeg mosta, već i rekonstrukciju saobraćajnica i priobalnog dijela na obje strane rijeke Vrbas, koja će se izvoditi u sedam faza.

Radojičić je podsjetio da su pripreme za gradnju trajale tri godine, a da je idejno rješenje dobijeno na međunarodnom arhitektonskom konkursu.

On je dodao da će se u prvoj fazi graditi kolski most namijenjen za saobraćaj motornih vozila, sa četiri saobraćajne trake, u oba smjera, ukupne širine oko 21 metar, a da je rok za izvođenje radova dvije godine.

– Ovo je komplikovan i složen projekat jer će novi most, ne samo biti jedan od simbola grada, već će u saobraćajnom smislu kvalitetnom vezom povezati lijevu i desnu obalu Vrbasa i centar grada sa Obilićevom i Starčevicom – istakao je Radojičić.

Poslije izgradnje kolskog mosta u kasnijim fazama radiće se i pješačko-biciklistički most, rekonstrukcija saobraćajnica sa obje strane Vrbasa, od Bulevara cara Dušana do mosta, kao i rekonstrukcija i proširenje postojeće Mačvanske ulice kod klinike za psihijatriju i spajanje sa Istočnim tranzitom.

Jedna od faza je i uređenje podmostovlja i cijele zone Doca.

Na međunarodnom tenderu za izvođača radova je izabrana domaća kompanija „Integral inženjering“ koja zapošljava više od 1.200 radnika.

Vlasnik „Integral inženjeringa“ Slobodan Stanković rekao je da je ova kompanija sve poslove do sada obavila u rokovima i izrazio nadu da će tako biti i ovog puta.

– Počećemo odmah da bismo što više posla uspjeli da uradimo prije zime – dodao je Stanković.