Poznata imena HDZ-ovih ministara u Savjetu ministara

39
Foto: HDZ BiH

Novi/stari ministri iz reda hrvatskog naroda u Savjetu ministara biće Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša i Ankica Gudeljević. Svi budući ministri, kao i zamjenici ministara, članovi su HNS-a.

Aktuelni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, kao i trenutni ministar pravde BiH Josip Grubeša i u ovom mandatu zadržaće se na istim pozicijama.

Prema informacijama Večernjeg lista, HDZ BiH će za ministarku civilnih poslova BiH predložiti Ankicu Gudeljević, nekadašnju ambasadorku BiH u Berlinu koju je opozvao Željko Komšić nakon preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH i „sječe“ ambasadora koje je postavio bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

HDZ BiH će svoj kadar postaviti i na tri pozicije zamjenika ministara.

Aktuelni zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Josip Brkić ostaće na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH.

Inače, Krešić je na prošlogodišnjim izborima dobio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, što znači da će se nakon imenovanja u Savjet ministara morati povući sa zakonodavne funkcije.

Za zamjenika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH biće imenovan član Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić.

Ona je u aktuelnom mandatu obavljala dužnost šefice Kabineta zamjenika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Što se tiče drugih ministarstava, već je poznato da će za novog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH biti imenovan Staša Košarac iz SNSD-a, a da će za novog ministra saobraćaja i komunikacija BiH biti postavljen Vojin Mitrović, takođe iz SNSD-a.

Ostaje nepoznato ko će u narednom periodu obavljati dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

SNSD je u Savjetu ministara dobio pozicije zamjenika ministara u Ministarstvu odbrane BiH, Ministarstvu bezbjednosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Nova ministarka spoljnih poslova BiH biće Bisera Turković iz SDA, dok će novi ministar odbrane BiH biti Sifet Podžić iz DF-a.

Pozicija ministra bezbjednosti BiH pripala je SBB-u, koji će danas na nivou stranke odlučiti da će novi ministar bezbjednosti BiH biti Fahrudin Radončić ili Ismir Jusko.

Ove tri stranke podijeliće mjesta zamjenika ministara u Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH.