Pranjić: Helezu nedostaje zrelosti za dužnost ministra odbrane

17
Foto: Davor Pranjić

Potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić rekao je da je izjava ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da postoje vojne ili paravojne formacije na području Srpske i više nego smiješna, te da ministru nedostaje zrelosti za dužnost koju obavlja.

– Takve izjave bi trebalo spriječiti, u ovom slučaju su to stranka i osobe koje su ga izabrale. Iako ima dovoljno godina, nedostaje mu dio zrelosti za obavljanje važne funkcije – rekao je Pranjić.

Pranjić je istakao da je nedopustivo da se Hrvatima četvrti put nameće nelegitimni član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– On je drugi bošnjački član Predsjedništva. Izbor generala u Oružanim snagama BiH se preslikava na isti princip nelegitimnog predstavljanja jer Komšić pokušava postaviti nelegitimne kadrove – naglasio je Pranjić za RTV Herceg-Bosne.

On smatra da je izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će se Srpska otcijepiti do 2030. godine isprovocirana od dijela sarajevske politike.

– Hoće li doći do otcjepljenja ili ne vrijeme će pokazati. Trebalo bi u velikoj mjeri obratiti pažnju na to šta je dejtonska BiH, šta i jedan i drugi i treći narod traže, odnosno šta im pripada po Dejtonskom sporazumu – rekao je Pranjić.

On je istakao da su institucije do sada dobro i pravovremeno uradile posao povodom ubistva povratnika Marka Mišića iz Dervente i da se sada čeka sudski epilog.

– Uhapšeni počinioci će odgovarati za ubistvo hrvatskog povratnika Mišića, a porodici ćemo pomoći sve što bude potrebno – rekao je Pranjić i naveo da je od dvojice počinilaca jedan maloljetna, imao je problema sa zakonom i od ranije je poznat policiji po sličnim djelima te je trenutno na slobodi zbog godina.