Predsjednik Kube Dijaz Kanel izabran za novog lidera Komunističke partije

6
Foto: AP/Jason DeCrow

Vladajuća Komunistička partija Kube izabrala je, na zadnji dan kongresa u ponedjeljak, predsjednika Migela Dijaza Kanela za nasljednika Raula Kastra na mjestu generalnog sekretara, što je najmoćnija pozicija u jednostranačkoj zemlji.

Nasljeđivanje označava kraj ere u kojoj su ukupno šest desetljeća vladala braća Fidel i Raul Kastro, vođe revolucije iz 1959., i tranziciju prema mlađim generacijama koje su napredovale u partijskim redovima, a nisu sudjelovale u gerilskom ratu.

Šezdesetogodišnji Dijaz Kanel, naslijedio je Kastra kao predsjednik 2018., a očekivalo se i da će biti nominovan za čelnika stranke.

Naglasio je kontinuitet otkako je postao predsjednik i ne očekuje se da će odmaknuti Kubu od jednopartijskog socijalističkog sistema.

– Dijaz Kanel nije plod improvizacije već promišljenog odabira mladog revolucionara koji ima sve što je potrebno za napredovanje na više položaje – rekao je Kastro u svom uvodnom govoru na partijskom kongresu u petak, prenosi jutarnji.hr.

Kastrova je vojna odora bila u kontrastu naspram civilne odjeće njegovog odabranog nasljednika.

Stotine delegata okupilo se na najvažnijem partijskom sastanku u Havani, koji se održava svakih pet godina, te se na njemu određuje smjer politike i bira novo vodstvo.

Kastro je na prethodnom kongresu 2016. rekao da će to biti posljednji kongres kojim će predsjedati takozvana istorijska generacija koja se borila u Sijera Maestri kako bi svrgnula diktatora Fulgencia Batistu, kojega je podržavao SAD.

Članovi novog Politbiroa neće biti Hose Ramon Makado Ventura i Ramiro Valdes, dva poznata pripadnika „stare garde“.

Komunistička partija Kube još nije objavila tko će zamijeniti Makada Venturu, ideologa stranke, na mjestu potpredsjednika.