Predsjedništvo BiH: Telefonska sjednica o Centralnoj banci nije održana 9. avgusta

95
Foto: Klix.ba

Iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH zvanično je za Klix.ba rečeno da telefonska sjednica Predsjedništva BiH nije održana 9. avgusta 2021. godine.

Riječ je o kontroverznoj telefonskoj sjednici koju je sazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na temu imenovanja Upravnog vijeća Centralne banke BiH, a na ovaj zvaničan odgovor se čekalo skoro mjesec dana.

Tada je iz Kabineta Željka Komšića saopšteno da je sjednica u toku te da su on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasali za imenovanje novog-starog sastava Upravnog vijeća, ali da se satima čeka odluka trećeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Sjednica je u toku. Gospodin Dodik odugovlači sa izjašnjavanjem, vjerovatno zato što se nekome obavezao da neće učestvovati u radu Predsjedništva BiH – rečeno je tada iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Sutradan, 10. augusta, iz Kabineta Milorada Dodika je saopšteno da niti on niti njegovi saradnici nisu učestvovali na telefonskoj sjednici. U demantiju je navedeno da telefonska sjednica uopšte nije održana.

Šef njegovog kabineta je kazao da je samo poslan imejl s porukom „Nismo saglasni“ što se odnosilo za stav Kabineta o održavanju sjednice, a ne za glasanje o imenovanju novog Upravnog vijeća Centralne banke BiH.