Predstavnica Srbije na „Pjesmi Evrovizije“ ispraćena u Torino

45
Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta i delegacija RTS-a svečano su ispraćeni u Torino. Zastavu Srbije srpskoj predstavnici uručio je generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, a sreću joj je poželio i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo.

„Pjesma Evrovizije“ održava se od 10. do 14. maja u italijanskom Torinu, a Radio-televizija Srbije je organizovala tradicionalni ispraćaj srpskog predstavnika na festival.

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević istakla je da je Konstrakta ostvarila ubijedljivu pobjedu na najgledanijem televizijskom spektaklu u Srbiji, festivalu „Pesma za Evroviziju“, sa neočekivanim muzičkim izrazom i vizuelnim identitetom.

– RTS je odlučan u namjeri da naša zemlja svake godine učestvuje na „Pjesmi Evrovizije“, jer mi najbolje znamo kako izgleda kada ste, ne svojom voljom, isključeni iz svijeta – navela je Kovačevićeva.

Dodala je da se „Pjesma Evrovizije“ u Torinu održava u sjenci rata u Ukrajini i da vjeruje da će sa takmičenja otići poruka mira i molba da rat stane.

– Radio-televizija Srbije se potrudila da omogući potrebne preduslove da nastup u Torinu bude na visokom, na svjetskom nivou. Zvuk ljepote, ovogodišnji slogan „Pjesme Evrovizije“, neka krene danas iz Beograda u Torino, pa da se, Bože zdravlja, 14. maja preterano radujemo – poručila je Olivera Kovačević.

„Pjesma Evrovizije“ se održava u Italiji treći put, a prvi put u Torinu. Prethodno je takmičenje održano u Napulju 1965. i Rimu 1991. godine. Ovogodišnje takmičenje biće održano u dvorani „Pala Olimpiko“, koja je izgrađena 2006. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara. Voditelji će biti pevjači Laura Pauzini i Mika i TV zvijezda Alesandro Katelan.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo na početku govora se obratio na srpskom i rekao da je veoma srećan što može da pozdravi Konstraktu pred njen odlazak u Torino.

– Italija će od 10. do 14. maja biti domaćin ove velike manifestacije koja se vraća u našu zemlju posle 30 dugih godina odsustva i to u istoj nedjelji kada će Torino biti centar Evrope i svijeta – istakao je ambasador Italije i dodao da će tokom te nedjelje u Torinu biti održani i drugi značajni međunarodni događaji.

Podsjetio je da je Italija učestvovala na prvoj „Pjesmi Evrovizije“ i da je od tada pobijedila tri puta.

– Što se tiče Maneskina, želio bih da vas podsjetim da su prošle godine, odmah poslije pobjede, srpske predstavnice iz grupe Harikejn prve potrčale u zagrljaj italijanskom bendu, što je još jedan znak iskrenog prijateljstva naša dva naroda – rekao je Lo Kašo.

Dodao je da Evrovizija nije samo muzički festival, jer će se ovom prilikom na scenu doneti i sva izražajnost Italije, počevši od scenografije.

– Počastvovani smo što još jednom imamo priliku da ugostimo ovaj festival, koji nije samo muzička predstava nego i instrument za dalje jačanje naših zajedničkih kulturnih korijena i koji nas dodatno zbližava u izgradnji zajedničkog evropskog doma, a Evropska unija je dom u kome Italija zdušno želi i Srbiju. Stoga bih želio da Konstrakti i njenoj pjesmi sa latinskim nazivom „In corpore sano“ uputim najljepše želje i uspjeh na Evroviziji – naveo je italijanski ambasador i dodao je da je njena pjesma korak ispred vremena u svakom smislu.

Nakon obraćanja, ambasador Italije predao je Ani Đurić Konstrakti zastavu Italije, nakon čega mu se predstavnica Srbije zahvalila na italijanskom i uručila mu poklon.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Prošlogodišnje predstavnice, članice grupe Harikejn, putem video-poruke poželjele su Konstrakti sreću i da se lijepo zabavi u Torinu. Navele su i da očekuju pobjedu, „ali bez pritiska“.

Nakon toga je generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević svečano uručio zastavu predstavnici Srbije i poželio joj sreću u Torinu.

– Mi smo se fokusirali da radimo i da ovo držimo u domenu zabave – rekla je Konstrakta i dodala da će se truditi da predstave Srbiju u najboljem svjetlu.

Predstavnica Srbije nastupiće u drugom polufinalu „Pjesme Evrovizije“ koje se održava u Torinu 12. maja, pod rednim brojem tri.