Preminuo Ćiro Blažević

28
Foto: politika-ekspres.net

Nekadašnji fudbalski trener i selektor reprezentacije Hrvatske Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini, javljaju hrvatski mediji.

Blažević je preminuo nakon duge borbe s rakom prostate koji mu je prvi put dijagnostikovan 2011. godine.

Nekadašnji selektor Hrvatske reprezentacije predvodio je nacionalni tim do četvrtfinala na Evropskom prvenstvu 1996. godine i do trećeg mjesta na Svjetskom šampionatu dve godine kasnije.

Blažević je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku gde i započeo fudbalsku karijeru.

Tokom igračkih dana nastupao je za Dinamo Zagreb, Lokomotivu Zagreb, Sarajevo, Rijeku i Sion.

U 31. godini objavio je kraj aktivne fudbalske karijere, a dvije godine potom započeo je trenerski angažman.

Među mnogobrojnim klubovima širom Jugoslavije, Evrope i svijeta, ostaće upamćena titula prvaka Jugoslavije koju je osvojio kao šef stručnog štaba sa Dinamom iz Zagreba 1982. godine.

Dinamo je, naime, na tu titulu čekao pune 24 godine, a sportski hroničari bilježe da je u šampinskoj sezoni na Maksimiru bilo prisutno u proseku 30 000 navijača.

Svjetsko prvenstvo, istorijski uspjeh Hrvatske

Veliko povjerenje i uvažavanje od sportskih radnika u Hrvatskoj Miroslava Ćiru Blaževića dovelo je do mjesta selektora te zemlje u fudbalu.

Blažević je bio selektor Hrvatske reprezentacije u fudbalu od 1994. do 2000. godine kada je napravljen prvi veliki uspjeh selekcije u svjetskim okvirima.

U šest godina Ćiro je Hrvatsku vodio 73 puta te je upisao 36 pobeda, 22 remija i 15 poraza.

Naznaka velikog uspjeha Hrvatske dogodila se 1996. godine kada su „vatreni“ pod selktorskom palicom Ćire Blaževića izborili plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva gdje su poraženi od Njemačke 2:1.

Međutim, dvije godine kasnije Hrvatska se revanširala Nijemcima u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva i obezbijedila najveći uspjeh u dotadašnjoj istoriji nacionalnog fudbala.

Kasnije su poraženi u polufinalu od domaćina Svjetskog prvenstva selekcije Francuske, da bi na kraju u borbi za treće mjesto bili bolji od Holandije.

Tokom trenerske karijere predvodio je i Hajduk iz Splita, ali i Osijek, a bio je selektor i selekcije Bosne i Hercegovine gde se zadržao godinu dana u periodu od 2008. do 2009. godine.

Nakon odlaska sa mjesta selektora BiH Ćiro je otišao u Kinu, zatim u Iran, da bi se 2012. vratio Zagreb.

Trenerski angažman okončao je 2014. godine, a posljednji klub koga je predvodio bio je Zadar.

Nekadašnji trener u medijima je isticao da neće dočekati ovogodišnji rođendan, Miroslav Ćiro Blažević je preminuo dva dana prije 88. rođendana.