Preminuo legendarni Bora Stanković

15
Foto: Dragan Kadić

Čuveni Bora Stanković, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, preminuo je u 95. godini u Beogradu.

Jedan od očeva jugoslovenske i srpske košarke primljen je u košarkašku Kuću slavnih 1991. godine.

Iako je u košarci bio sve, i ona je njemu bila sve, njegov prvi sportski izbor bili su tenis i stoni tenis. U okupiranom Beogradu on postaje prvak Srbije u stonom tenisu 1943. godine.

Isti uspjeh ponavlja tri godine kasnije. Sa oslobođenjem, Bora se opredijeljuje za košarku. U to vrijeme rata loptice za stoni tenis su bile jako skupe i rijetke za nabaviti, pa se cjelokupno društvo, a tako i Stanković, opredijelilo za košarku.

Osnovao je KK Crvena zvezda, bio kapiten i trener, a dao je i prvi koš u istoriji Svjetskih prvenstava.

On je jedan od ljudi koji je prisustvovao osnivačkoj sjednici SD Crvena zvezda 1945. i sa njenom košarkaškom sekcijom osvajao tri titule prvaka. To je bilo vrijeme začetaka ovog sporta u Jugoslaviji, basket se igrao na betonskim spoljnim terenima.

Foto: Dado Đilas

Koliko je Stanković bio posvećen košarci govori i činjenica da je od 1956. do 1966. bio generalni sekretar košarkaške organizacije Jugoslavije, kao i glavni veterinarski inspektor na pijaci Zeleni venac.

Poslije „klonfera“ vodio je italijansku Oranžsodu iz Kantua i postao prvi trener-stranac koji je osvojio italijanski šampionat. Tada je poslije jedne utakmice, na kojoj je zbog visokog nivoa stresa nakupljenog godinama, kolabirao, pa je odlučio da napusti trenerski posao i posveti se radu u FIBA gde je bio od 1958. kao član komisije za Evropske kupove, a od 1969. je stalno zaposlen u svetskoj košarkaškoj organizaciji.

Poslije osam godine rada u FIBA i nakon odlaska u penziju Viljema Džonsa, Bora Stanković 1976. godine postaje generalni sekretar Svjetske košarkaške federacije. Kao generalni sekretar aktivno je radio na razvijanju košarke na svim merdijanima, učestvovao i u radu tehničke komisije kada su se mijenjala pravila.

U njegovoj eri koja je trajala sve do 2002. godine košarka je dobila najznačajnije promjene. Uvedena je linija za tri poena, promijenjena je dimenzija terena, pređeno je sa poluvremena na četvrtine kako bi se približili NBA košarci.

Stanković je takođe bio zagovornik ideje da na Olimpijskim igrama treba da igraju profesionalci iz NBA i to se 1992. godine desilo.

Učestvovao je na 28 Evropskih prvenstava, 14 svetskih i 14 Olimpijskih igara, kao i na 12 kongresa FIBA. To je teško zamisliti.