Preminuo legendarni Pele

40
Foto: marca.com

Legendarni brazilski fudbaler Edson Arentes do Nasimento, poznatiji kao Pele, preminuo je u 83. godini u bolnici u Sao Paolu.

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji ovog sporta, preminuo je u bolnici „Albert Ajnštajn“ u Sao Paolu, nakon što je bio smješten na intenzivnu negu.

Prema mišljenju brojnih ljubitelja sporta, ali i njegovih kolega Pele važi za jednog od najboljih fudbalera svih vremena. Vlasnik je brojnih rekorda, trofeja i priznanja.

Tri puta je sa Brazilom osvajao Svjetsko prvenstvo: 1958, 1962. i 1970. godine.

Među najistaknutijim, Pele je rekorder kao fudbaler sa najviše titula na Svjetskom prvenstvu, ali i postignutim golovima.

Naime, Pele je na 1363 utakmice, postigao 1279. golova. Ovaj podatak Brazilca postavlja na prvo mjesto u Ginisovoj knjizi rekorda sa najviše golova tokom fudbalske karijere.

Međunarodni olimpijski komitet ga je 1999. godine proglasio za sportistu vijeka, da bi godinu dana kasnije bio proglašen za fudbalera vijeka od Međunarodne federacije za fudbalsku istoriju i statistiku.

Tokom klupske karijere, 18 godina je igrao za Santos i dvije godine u timu Njujork kosmosa.

U dresu reprezentacije Brazila nastupio je 92 puta i postigao 77 golova.

Posljednji meč u reprezentaciji Brazila Pele je odigrao 18. jula 1971. godine na Marakani u Rio de Žaneiru na prijateljskoj utakmici protiv Jugoslavije, koja je završena nerešenim rezultatom 2:2.

Pele je krajem avgusta podvrgnut operaciji u kojoj mu je uklonjen tumor na debelom crijevu. Uprkos uspješnoj intervenciji, pojavile su se komplikacije prilikom oporavka.

Prije nekoliko dana odlučeno je da božićne praznike provede u bolnici, međutim stanje se pogoršalo i legendarni Pele je preminuo.