Privredni rast u Republici Srpskoj biće sve veći

38
Foto: Steve Buissinne/Pixabay

U Republici Srpskoj se u narednom srednjoročnom periodu očekuje nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta i to po stopama od 3,5 do četiri odsto, i to kao rezultat održivog rasta domaće tražnje, laganog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija, piše banjaluka.net.

Naime, očekivani rast privredne aktivnosti u zemljama okruženja, iako nižeg intenziteta, omogućiće pozitivna kretanja u spoljnotrgovinskoj razmjeni i odraziti se na rast industrijske proizvodnje, posebno prerađivačke industrije koja je izvozno orijentisana, a očekuje se i oporavak energetskog sektora.

U Programu ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2020. do 2022. godine navedeno je da rast industrije omogućava veća ulaganja, kao i povećanje broja zaposlenosti, a to će uz rast ličnih primanja omogućiti rast domaće potrošnje.

– Planirana investiciona ulaganja u posmatranom periodu bi, takođe, trebalo da doprinese ukupnom privrednom rastu. U prethodnom periodu izvršeno je poresko rasterećenje rada kroz povećanje neoporezivog dijela dohotka, što je dovelo do povećanja plata svim zaposlenima u Republici Srpskoj. Za 2020. godinu planirano je povećanje plate budžetskim korisnicima sa ciljem poboljšanja demografske pozicije Republike Srpske i smanjenja odlaska radno sposobnog stanovništva – naveli su iz Vlade Republike Srpske i dodali da su uvećane plate zaposlenim bile novi osnov za projekcije plata u periodu 2020-2022. godine.

U Programu ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2020. do 2022. godine navedeno je i da se u posmatranom periodu očekuje nastavak trenda pada nezaposlenosti, tako da projektovane stope nezaposlenosti iznose 9,7 odsto, 8,7 odsto i osam odsto kroz te tri godine.

Inače, za 2019. godinu se očekuje rast privredne aktivnosti po realnoj stopi od tri procenta, a najveći doprinos tom rastu daje povećanje domaće potrošnje, uglavnom zasnovan na povećanju potrošnje domaćinstva, uz blago povećanje potrošnje države, te skroman ali pozitivan doprinos spoljnotrgovinske razmjene.