Prodanović: BiH ima jako malo vremena za ozbiljne izmjene Izbornog zakona

42
Foto: Klix.ba

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović smatra da BiH ima jako malo vremena za ozbiljne izmjene Izbornog zakona i da bi od izuzetnog značaja bilo da se postigne rješenje kojim bi se stvorile sve pretpostavke za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

– SNSD će prihvatiti svaki dogovor koje dvije najveće partije u Federaciji postignu uz jedan uslov – da postoji minimalna zastupljenost konstitutivnih naroda u Skupštini grada Mostara – rekao je Prodanović novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da je potrebno učiniti maksimalne napore da se implementiraju osnovne preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava.

– Prije svega mislim na poboljšanje kvaliteta rada biračkih odbora i participaciju u izbornom procesu u biračkim odborima – rekao je Prodanović.

On je precizirao da je potrebno eliminisati fiktivne političke subjekte, bili to nezavisni politički kandidati ili političke partije, napraviti balans kontrole izbornog procesa između opozicije i vlasti, te istovremeno eliminisati zloupotrebu da članovi biračkih odbora glasaju u ime građana.